Vészhelyzetet rendelt el a miniszterelnök

Infostart
2006. április 3. 13:37
Gyurcsány Ferenc kormányfő a Kormányzati Koordinációs Bizottság javaslatára árvízvédelmi vészhelyzetet rendelt el. Az intézkedés hétfőn délután három órakor lép életbe.

Az árvízvédekezési vészhelyzet felhatalmazást ad a polgármestereknek és a megyei elnököknek, hogy bizonyos szükséges döntéseket közgyűlési felhatalmazás nélkül hozzanak meg.

A többi mellett kilakoltatásról, a helyben tartózkodás és a közlekedés tilalmáról, és a polgári védelem jelenlétéről dönthetnek.

A vészhelyzet a Duna Komárom és Tas közötti szakaszára, valamint az Ipolyra érvényes, Ipolytölgyes és a torkolat között.

A miniszterelnök elmondta azt is: eddig 52 településről 458 embert kellett kitelepíteni. Az árvízi védekezésben csaknem 10 ezer ember vesz részt.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a hétvégén azt mondta, hogy a magyar történelemben ehhez hasonló árvízi fenyegetettség nem volt. "A helyzet rendkívüli a fenyegetettség mértékét tekintve, mert ilyen hosszan, egyidejűleg mind a két nagy folyamunkon és mellékfolyóin ennyire tartós és hosszan elnyúló, és ilyen magasságokat elérő árvízvédelmi fenyegetettséggel nem kellett szembenézni" - mondta a miniszterelnök.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást