Több kutató jön Magyarországra, mint ahány elmegy?

InfoRádió / MTI
2006. április 3. 17:12
A legfrissebb felmérés szerint tavaly több kutató jött Magyarországra dolgozni az Európai Unió kutatási programjain keresztül, mint ahányan elmentek, az agyelszívás tehát - legalábbis ezen a programon belül - nem érvényesült.

A teljes kutatói mobilitásról, tehát arról, hogy hány kutató megy el Magyarországról, és hány jön, nagyon kevés a pontos adat, mivel a ki- és beutazások jelentős része nem központilag szervezett formában zajlik - mondta az InfoRádiónak a Tempus Közalapítvány igazgatója.

Kivétel ez alól az EU kutatás-fejlesztési keretprogramja, amellyel összefüggésben pontos számokkal rendelkezik a közalapítvány.

Kemény Gabriella igazgató szerint évente körülbelül 15-20 magyar kutató megy Európa más országaiba, a Magyarországra jövő kutatók száma pedig 2005-ben meg is haladta a kiutazó magyarok számát.

A közalapítvány igazgatója szerint azonban jelzésértékű lehet, hogy a világ különböző pontjain dolgozó magyar kutatók közül sokan keresik meg őket a hazatérés lehetőségeiről érdeklődve. A hazatérési szándék és a tényleges visszatérés között azonban nagy a szakadék.

Kemény Gabriella szerint ennek egyrészt az az oka, hogy vannak olyan kutatások, amelyekhez nincsen meg Magyarországon az infrastruktúra, másrészt pedig Magyarországon még mindig nehezebb megélni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást