Mozgósított az Orbán-beszéd a politológusok szerint

Infostart
2006. április 3. 07:21
Orbán Viktor mozgósító beszédet tartott pártja Kossuth téri nagygyűlésén - ebben egyetértenek a politikai elemzők. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje meglepő módon felemlegette a kommunizmust is.

A Fidesz készen áll a biztonságos kormányváltás programjának végrehajtására - jelentette ki Orbán Viktor pártja Kossuth téren rendezett nagygyűlésén. Orbán Viktor azt mondta: a Fidesz a nemzetegyesítés programját valósítja meg.

Török Gábor szerint a beszéd legmeglepőbb eleme a kommunizmus felemlegetése volt. A politológus az InfoRádióban azt mondta: korábban az ellenzéki párt elnöke mintha be akarta volna temetni ezt az árkot, most pedig úgy tűnt, ismét mélyítené.

A beszéd első fele negatív hangvételű volt, ez a négy évvel ezelőtti beszédeinek hangulatát idézte. Török Gábor szerint ez az elkötelezett szavazók mobilizálását célozta.

Egy héttel a választások előtt újdonságokat nem lehet elvárni a beszédtől - jelentette ki a politológus. Mint mondta, a pártprogram elemei csak szlogenek szintjén jelentek meg.

Határozott állásfoglalás a vádakkal szemben

Giró-Szász András szerint is inkább mozgósító beszédet mondott Orbán Viktor.

A Századvég Alapítvány igazgatója kijelentette: a beszéd egyik érdekes eleme az volt, amikor az ellenzéki pártelnök a magyar politikai elitet nem a mostani párttagozódás alapján sorolta be, hanem azokra, akik a rendszerváltás után megjelentek a politikai életben, és akiket leváltottak.

Szintén a másik politikai oldalnak szóló üzenet volt az, ahogy határozottan állást foglalt az antidemokratikus, köztársaság-ellenes vádakkal szemben.

Giró-Szász András azt mondta: a program konkrét elemei ebben a beszédben nem jelentek meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Török Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
GIró-Szász András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást