Orbán Viktor: ébresztő, Magyarország!

Infostart
2006. április 2. 19:36
Készen állunk a biztonságos kormányváltás programjának végrehajtására - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség választási nagygyűlésén. A párt miniszterelnök-jelöltje szerint a jelenlegi kormány önző és kíméletlen, az állam pedig nem a saját polgárainak oldalán áll. Ébresztő, Magyarország! - fordult az éljenző tízezrekhez a volt kormányfő, aki szerint vasárnap többen jöttek el a Kossuth térre, mint négy évvel ezelőtt. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kampányának kommunikációs vezetője szerint jóval több mint másfél millióan voltak.
Könnycseppből hit és erő

A négy évvel ezelőtti könnycseppből született erőt és hitet ünnepeljük ma, a Magyar Szolidaritás Napján - kezdte beszédét Orbán Viktor. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje arra kérte a Kossuth téren egybegyűlteket, hogy segítsenek az árvíz miatt bajbajutottak ezrein.

Megrendítő látni a tömeget - fogalmazott a politikus, "aki szerint kell lennie a világban egy erkölcsi rendnek, ami mindenkit oda helyez, ahová való."

"Lázad a szoborpark!"

"A múlt ilyenkor új ruhába öltözik, mint amikor újracsomagolnak egy régi árut. Amikor kicsomagolják, kiderül: ugyanolyan hitvány, mint régen volt. (...) Ma újra el akarják adni nekünk a XX. századot. Újracsomagolják, mert a régi külsővel eladhatatlan" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő-jelölt - utalva Gyurcsány Ferenc óriásplakátjára és a kommunista rendszer köztéri szobrainak parkjára - azt mondta: mindenen elhatalmasodni akaró aránytalanságot lát, mert "ekkora papírszobra még a fáraóknak sem volt." A lélekben kicsik, a kishitűek állítanak ilyen nagy szobrokat - véli a pártelnök.

Világos, kiáltó jel ez, hogy valami elszabadult, lázad a szoborpark! - jelentette ki a szónok. "A múlt szobrait 1990-ben eltávolítottuk, de most egy letűnt korszak akar visszajönni, átöltözve, újracsomagolva" - tette hozzá.


(fotó: fidesz.hu)

Azt mondta: a múlt szobrai kiszabadultak a múzeumból és a város felé tartanak. Jönnek, aki eladósították és csődbe vitték az országot, akik idegen hatalmakat szolgáltak a magyar ellenében, akik hallani sem akartak a szabad választásról és a demokráciáról, és az utolsó pillanatig tagadták, hogy az ország a csődbe jutott.

Orbán Viktor szerint a március 15-én az állam "a diktatúra legmagasabb döntéshozóit" is kitüntette, és ezzel megcsúfolta 1956-ot, 1848-at és a rendszerváltást.

"Ne féljetek!"

A kormány terrorveszélyre hivatkozva akarja elültetni a fülünkben a félelmet - mondta Orbán Viktor, majd felidézte az egy éve ezen a napon elhunyt János Pál pápa szavát: "ne féljetek!"

Ezt a köztársaságot mi harcoltuk ki - mondta Orbán Viktor, utalva az MSZP köztársaságvédő rendezvényére. Ne legyünk Magyarország balekjai! Fogjunk össze! - kérte az elnök, aki szerint Magyarország változásért kiált, hiszen két megyényi embernek nincs munkája, a költségvetés romokban van, a forint sérülékeny, a gazdaság pedig nem a saját lábán áll, hanem hitelekből tartja fenn magát

Készen állunk a biztonságos kormányváltás programjának végrehajtására - jelentette ki Orbán Viktor az éljenző, magyar zászlókat lobogtató és jelszavakat skandáló tömeg előtt.

A politikus kijelentette: a szocialisták ugyan nemet mondtak rájuk, de ők igent mondanak a szocialistákra, mert "elsősorban magyarok vagyunk".

A nagygyűlésen korábban történt:

A Kossuth tér már vasárnap delelőtt narancs- és nemzeti színbe öltözött. A tér felé igyekvőknek a Fidesz aktivistái kartonból készült, narancssárga színű "óriáspöttyöket" osztogatnak.

A Fidesz tájékoztatása szerint mintegy 1600 busz jött vidékről a fővárosba a Fidesz nagygyűlésére.


(fotó: fidesz.hu)

A színpadra meghívott közéleti személyiségek, művészek, politikusok egyesével érkeztek, egy-egy mondatot a tömeghez intézve. Közöttük volt Tőkés László Kirányhágó-melléki református püspök, Sunyovszky Szilvia színésznő, Váczi Eszter énekes, Buzánszky Jenő és Mészöly Kálmán futballista, Iván László orvos, Kovács Ákos énekes, Pataki Attila, az Edda frontembere, Horváth Sándor, Raksányi Gellért és Beregszászi Olga színész, Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének vezetője, valamint Kalász Márton, az Írószövetség elnöke.

A Kossuth téren és a környező utcákban összesen tíz kivetítőn voltak követhetők a programok, a kivetítőkre sms-üzeneteket is lehetett küldeni.

A műsor már 13 óra előtt, tehát jóval a meghirdetett 14 órás kezdés előtt elkezdődött, könnyűzenei fellépőkkel.

A Fidesz a Kossuth téren és a környező utcákban jól látható helyeken adománygyűjtő ládákat helyezett el. A párt korábban azzal a kéréssel fordult a rendezvényre kilátogatókhoz, hogy vigyenek magukkal száz forintot, amivel a Bethesda gyermekkórházat és a mozgássérültek érdekvédelmi szervezeteit tudják segíteni.

A környező utcák is megteltek

Fél háromkor a Nádor utca elején kihelyezett kivetítőtől az utca a Zoltán utcáig telt meg, a Báthory utca legelején elhelyezett kivetítőtől pedig a Honvéd utcáig állt a tömeg.


(fotó: fidesz.hu)

A környező utcákat a részben civil ruhába öltözött rendőrök mellett fideszes szervezők vigyázták.

A Széchenyi rakparton zsibvásári hangulatot teremtettek az árusok és standjaik, ahol többek között Orbán Viktor új könyvét jelentős kedvezménnyel lehet megvenni. Mindenfelé zászlók hadát lehetett látni, helyenként Árpád-sávos és KDNP-s lobogók is feltűntek.

WC-kagyló és óriáskígyó

A tömegben valaki egy rúdra helyezett WC-kagylót emelt fel, amelyben Gyurcsány Ferenc arcképét helyezte el. Sokan "kóbor kutya" vagyok feliratú pólókban sétáltak.

A Nádor utcában egy fiatalember óriáskígyóval a nyakában sétálgatott. A boát bárki megsimogathatta. Ezer forintért közös fényképet is lehetett készíteni a hüllővel, amely - gazdájának elmondása szerint - előző nap az MSZP nagygyűlésen járult hozzá hasonló módon eltartásához.


Szabad György a jövendő polgári kormányáról

Szabad György aradi születésű akadémikusként mutatkozott be, és két üzenetet hozott: "tiszteljétek a tisztelni valókat és a polgári, jövendő, felelős kormányunkat!"


Aktivisták (fotó: fidesz.hu)

Szólt a tömeghez a Fidesz választási plakátjain a szívgyógyszerek árának emelkedésére panaszkodó idős hölgy is. Fata Jánosné közölte: büszkén vállalta, hogy a fotói felkerültek a plakátokra. "Egy hét múlva találkozunk, ahol támogatni fogom a változást" - fogalmazott.

Eperjes Károly színművész az "egyszerű feladatok megkezdésére" kérte az egybegyűlteket.

A nagygyűlésen megjelent, és a színpadról üdvözölte a tömeget Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége.

Csoóri Sándor: Tudjuk, mi a dolgunk

Csoóri Sándor író volt az első, aki hosszabban is szólt a részvevőkhöz. Mint mondta: mindig méltó feladat megmenteni egy nemzetet önmagának és az emberiségnek.

Mikola: nekünk mindenki fontos!

A Fidesz számára mindenki fontos - mondta el beszédében a párt kormányfőhelyettes-jelöltje. Mikola István szerint új politikára, nemzetegyesítésre, a nemzeti kultúra ápolására, szolidaritásra, az egymással való törődésre és hitre van szükség.

A politikus úgy fogalmazott: a szocialisták "elvitték a gázt, a villanyt, mutyiznak a gyógyszerpiacon. Jelentem: beálltam az ajtóba, a kórházakat nem adjuk, az egészségügy nem lesz fizetős, el az enyves kezekkel!"

Mikola István azt mondta: a Fidesz megőrzi a társadalombiztosítás egységét, nem kellenek az egymással versengő magánbiztosítók, mert azok nem az elesett szegények üdvét szolgálják.


(fotó: fidesz.hu)

Mindennapos testnevelés és egészségtan-oktatás az iskolákban, az egészségügy rendbetétele, jó állapotú kórházak, korszerű eszközök, méltó fizetés - sorolta a Fidesz céljait a kormányfőhelyettes-jelölt.

Grosics Gyula: a választás az évszázad mérkőzése

A következő felszólaló, az Aranycsapat egykori kapusa arról beszélt, hogy a jövő vasárnap az évszázad mérkőzése lesz. Grosics Gyula kijelentette: ő családjával együtt a Fideszre szavaz április 9-én.

Kudlik Júlia: csak a bizonytalanság a biztos

Kudlik Júlia, az egykori televíziós bemondónő a nemzeti konzultációs tapasztalatairól mesélt. Elmondása szerint egyetlen biztos dolog van ma Magyarországon, a bizonytalanság. Szólt arról is, hogy ebben az országban az emberek nagyobb része nem emberhez méltó körülmények között él. A legszomorúbb - tette hozzá -, hogy Magyarországon nem a magyar ember a legfontosabb. Ezt csak összefogva, árkot-bokrot átugorva tudjuk megváltoztatni - mondta Kudlik Júlia.

Schmitt Pál: a fiatalok eldönthetik a választást

Schmitt Pál beszéde elején sportmúltját felidézve a fair játék fontosságára hívta fel a figyelmet, majd "csapattársai" rátermettségét méltatta. Csak együtt sikerülhet most is - idézte fel az európai parlamenti választás fideszes jelmondatát a párt alelnöke. Van még egy hét, sok mindent be lehet pótolni, be lehet kopogtatni néhány ajtón, beszélni lehet egy baráttal, el lehet mondani egy fohászt - tette hozzá.

A Fidesznek van világos jövőképe, amely a családra, az otthonra és a munkára épül - hangsúlyozta a politikus.


(fotó: fidesz.hu)

Az idősek várják a 14. havi nyugdíjat, illetve a gyógyszer- és energiaárak féken tartását - mondta el Schmitt Pál, aki szerint az emberek nem alamizsnát, hanem munkát akarnak.

A fiatalokhoz szólva felidézte: a négy évvel ezelőtti választást a Fidesz mindössze 56 ezer szavazattal vesztette el, a 400 ezer szavazóképes fiatal most tehát eldöntheti a voksolás sorsát, "vagyis azt, hogy lesz-e változás" - fogalmazott az alelnök.

"A jó versenyző a verseny napján akar élete legjobb formájában lenni és ez a nap április 9-én lesz. (...) Együtt győzni fogunk!" - mondta Schmitt Pál.

Pártpolitikusok egy mondatban

Kövér László "46 éves pápai gyerekként" mutatkozott be, és azt mondta, "legyen úgy, mint régen volt"!

Áder János frakcióvezető elárulta, hogy a képviselőcsoportban őt csornai Charles Bronson-nak hívják. Jövő héten vasárnap legyünk elegen! - hívta fel a figyelmet a politikus.

Pokorni Zoltán tanárként mutatkozott be. Õ úgy fogalmazott: "miénk is itt a tér, és ezt mondjuk el nekik is."

A pártok reakciói

A szocialista párt kampányának kommunikációs vezetője szerint a hétvégi két nagygyulés után jobban látszanak a különbségek az MSZP és a Fidesz között.

Gál J. Zoltán azt mondta: úgy tűnt, a Fidesz rendezvényén sokkal többet beszéltek a múltról és Gyurcsány Ferenc szocialista kormányfő-jelöltről, míg az MSZP gyulésén több volt a mosoly és több szó esett a jövőről.

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje egyaránt a múlttól akarta megvédeni a jövőt a hétvégi nagygyűléseken mondott beszédeikben. Szerinte az igazi kérdés az, hogy miként lehet megragadni az uniós csatlakozás által kínált lehetoségeket.

Katona Kálmán, az MDF választmányi elnöke arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz hasonlóan Orbán Viktor sem szólt a korrupcióról és a középosztály helyzetéről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Részlet Orbán Viktor beszédébõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást