Nyugat-Európában már szavaznak

InfoRádió / MTI
2006. április 2. 12:19
Az első öt órában a külföldön névjegyzékbe vett magyar választók 10 százaléka adta le voksát a nyugat-európai nagyvárosokban, az országgyűlési választások első fordulójában. Világszerte több mint 8 ezren voksolnak külföldön.

A legtöbben Londonban jelentkeztek be szavazni, itt 1247 embert várnak az urnákhoz. A brit fővárosban az első három órában hetvenen adták le voksukat, de helyi idő szerint 9 óra után már sorban álltak az emberek a szavazóhelyiségek előtt.

A 176 egyéni választókerület közül 169-ből kértek választópolgárok lehetőséget arra, hogy Londonban szavazhassanak.

Münchenben 409-en, Berlinben 319-en, Bécsben 310-en, Párizsban 411-en, Brüsszelben 643-an, Luxemburgban 195-en szavaznak vasárnap.

Amerikában már szavaztak

Az amerikai földrészen szombaton tartották a magyar országgyűlési választás első fordulóját: 7 ország 11 városában voksolhattak az emberek.

A voksolás helyi idő szerint vasárnap reggel 6 órakor kezdődött és este 7 óráig tartott az Amerikai Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kanadában, Kubában és Mexikóban.

New Yorkban a 438 regisztrált szavazó 76 százaléka, 333 ember adta le a voksát. A szavazás 21 óra után fejeződött be, mivel a 19 órai urnazáráskor még hatvanan vártak arra, hogy voksolhassanak.

Washingtonban a 247 regisztrált szavazóból 215-en, Torontóban 149 személyből 122-en szavaztak. Ottawában a magyar nagykövetségen 25-en jegyeztették be magukat és 22-en le is adták szavazatukat. Los Angelesben a 165 regisztrált szavazóból 122 voksolt.

Mexikóvárosban a névjegyzékbe vett 16 szavazásra jogosult magyar állampolgár közül tizennégy adta le voksát.

Magyarországon számolják

A 90 külképviseleten leadott voksokat itthon az Országos Választási Bizottság számolja meg, majd leküldi a kijelölt egyéni választókerületekhez, ahol az április 9-ei urnazárás után a lapokat belekeverik a kijelölt szavazóköri urnákba.

A magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra szavazhatnak.
Ez az első alkalom, hogy külföldön is szavazhatnak magyar állampolgárok az országgyűlési választásokon, az utolsó kimutatás szerint 8111-en élnek ezzel a lehetőséggel a világban.