eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány Ferenc: a kormány nem rendel el vészhelyzetet

A szakemberek előrejelzése szerint a valaha mért legmagasabb vízszint felett tetőzik a Duna várhatóan kedden este. Gyurcsány Ferenc bejelentette: a kormány nem rendel el vészhelyzetet. Ezt a főpolgármester kérte korábban.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a mostani előrejelzések szerint 860, plusz-mínusz 10 centiméter lesz a legmagasabb vízállás Budapestnél.

A kormányfő szólt arról is, hogy további 1 milliárd forintot biztosítanak a védekezésre, és ha az önkormányzatok igénylik, akkor támogatják a közmunkaprogram kiterjesztését az árvízi munkálatokra.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy egyelőre nem rendel el a kormány vészhelyzetet, mert eddig mindenhol meg tudták védeni a szakemberek a veszélyeztetett területeket.

Demszky Gábor kérte a vészhelyzetet

Korábban a főpolgármester vészhelyzet, illetve hajózási tilalom elrendelését kérte a kabinettől a Margitszigetnél, valamint a Duna Római-parti szakaszán. Demszky Gábor a Margitszigeten készülő körgátnál elmondta: a töltést 9 méteresre építik ki.

Hozzátette: a vészhelyzet a kormányzati koordináció, valamint más jellegű intézkedések lehetősége mellett azt is jelenti, hogy a védekezés költségeit nem egyedül az önkormányzatnak kell állnia.

A főpolgármester kifejtette, hogy kilenc méteresre építik a körgátat, mivel az előrejelzések értelmében a jelenleg 815 centiméteres Duna hétfőn 838 centiméteren tetőzik. Ez általában magasabb szokott lenni, mint az előrejelzés.

Benkovics Zoltán, a polgári védelem dandártábornoka nem zárta ki azt sem, hogy a Duna tetőzése meghaladja a 2002-es szintet.

A több mint öt kilométeres körgát építésére eddig mintegy 130 ezer homokzsákot használtak fel.

Országszerte már 731 kilométer hosszú folyószakaszon kellett elrendelni a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget; összesen mintegy 3100 kilométeren folyik védekezés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×