eur:
393.8
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Kövér: "18 éve a népköztársaságot, ma a köztársaságot akarják megvédeni tőlünk"

A Fidesz alapító tagjai, vezetői a Bibó István Szakkollégiumban ünnepelték a párt 18. születésnapját. Az 1-es számú párttagkönyvvel rendelkező Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádiónak azt mondta: bár a Liberális Internacionálé tagjai is voltak, most pedig az Európai Néppárt táborában foglalnak helyet, a Fidesz által képviselt értékek nem sokat változtak az elmúlt 18 évben.

"Sok minden emlékeztet az indulás körülményeire a mai valóságból" - idézte Orbán Viktor pártelnök köszöntőjét Kövér László, rámutatva arra, hogy 18 évvel ezelőtt is a szolidaritás - igaz, akkor a lengyel szolidaritás - jegyében alakították meg pártjukat. "Azt gondoltuk, hogy lehet társadalmi mozgalmat szervezni, és lehet így az akkori rendszert fellazítani, ez sikerült is 2 év alatt".

"Ma a magyar szolidaritás jegyében vagyunk kénytelenek szembenézni ugyanazokkal, akikkel 18 évvel ezelőtt is szemben álltunk, ma ők a köztársaságot akarják megvédeni tőlünk, annak idején a népköztársaságot próbálták" - fogalmazott Kövér László az InfoRádióban.

Megőrizték a genetikai tulajdonságokat

A politikus szerint úgy változott a párt, ahogy az emberek is változnak életük során, végig megőrizve azokat a "genetikai tulajdonságokat", ami abból fakad, hogy a "rendszerváltoztatás első politikai szervezeteként, az egypártrendszerű kommunista diktatúrával szemben jött a Fidesz a világra".

"Én a kezdetek kezdetén sem gondoltam úgy, hogy a politikai irányzatoknak, címkéknek, ideológiáknak olyan nagyon sok értelme lenne a mai modern világban, különösen nem egy rendszerváltoztatás kezdetén álló, vagy azután lévő országban, mint amilyen Magyarország is. Lehet, hogy a kereszténydemokrácia, a szociáldemokrácia, a konzervativizmus jelentenek valamit - bár ebben sem vagyok biztos - Nyugat-Európában, ahol ezek létrejöttek, de hogy Magyarországon ezeknek kisebb a jelentősége, abban biztos vagyok" - hangsúlyozta Kövér László.

"Nem sokat változtunk"

"Az én értékrendem nem lett alapvetően más, mint amilyen 1990-ben volt, miközben a Fideszt minősítették liberálisnak, radikálisnak, alternatívnak, aztán valóban voltunk a Liberális Internacionálénak a tagjai. Megjegyzem - ha egyáltalán bármiféle kategorizálásnak van értelme, akkor - ott a konzervatív táborba, a nemzeti kérdést komolyan vevő táborba, a kollektív jogokat elismerő és azért harcoló táborba tartoztunk. Most pedig az Európai Néppárt szintén viszonylag sokszínű táborában foglalunk helyet, nem sokat változva ahhoz képest, amilyen a Fidesz a kezdetekben volt" - mutatott rá Kövér László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×