Exkluzív: Utoljára szólalnak meg a közvéleménykutatók!

Infostart
2006. március 31. 20:02
Alig több mint egy héttel a parlamenti választások első fordulója előtt utoljára szólalnak meg a nagy közvéleménykutató cégek. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Gallup, a Tárki, a Szonda Ipsos és a Medián vezetője foglalta össze az utolsó pillanatok állását.
Gallup: a Fidesz szavazói némileg bizonytalanabbak

A Fidesz szavazói könnyebben eltántoríthatók a szavazástól, mint a szocialistáké. A szabad demokraták körében még nagyobb arányban mondták azt, hogy ha közbe jön egy nem várt esemény, nem vesznek részt a voksolásban - mondta az InfoRádióban Manchin Róbert, a Gallup Intézet európai igazgatója.

A közvélemény-kutató azt mondta: a válaszadást mindössze a megkérdezettek 5 százaléka tagadta meg kategorikusan. Ide azonban nem sorolhatók be azok, akik még nem tudják, hogy elmennének-e szavazni, és azok sem akik még nem tudják, hogy kire adják le a voksukat.

Tárki: emelkedő hajlandóság, némi szocialista előny

A Tárki vezérigazgatója szerint az egyes kispártok nagyobb pártokhoz tartozó szimpatizánsai átszavazhatnak. Tóth István György az InfoRádióban azt mondta, hogy felméréseik szerint a választási hajlandóság valamelyest nőtt, hiszen míg februárban 55 százalék volt, márciusban 60 százalék fölé emelkedett.

"Nagyon sok múlik azon, hogy mi történik a hátralévő egy hétben" - szögezte le a Tárki vezetője, aki szerint a két nagyobb párt támogatottsága az utóbbi időkig kiegyenlített volt, az utolsó méréseknél némi szocialista előnyt tapasztalnak.

Szonda Ipsos: több a rejtőzködő MSZP-szavazó


A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója az InfoRádióban azt mondta: 6-7 százalékos azok aránya, akik nem válaszolnak arra a kérdésre, hogy melyik pártra voksolnak. Ennél nagyobb arányban vannak azok, akik szóba se állnak a közvélemény-kutatókkal. Závecz Tibor hozzátette: a rejtőzködő szavazók körében talán nagyobb arányban vannak a szocialista szimpatizánsok.

Elmondta azt is: a miniszterelnök-jelölti viták befolyásolhatják a bizonytalan szavazókat. A nagygyűlések azonban inkább a saját szavazótábor identitásának megerősítését szolgálják. A kutató azt valószínűsítette, hogy a rendezvények után számháború lesz a pártok között arról, kinek gyűlésén voltak többen.

Medián: taktikai szavazás is várható

A Medián ügyvezető igazgatója szerint az MSZP és a Fidesz szoros versenye miatt felértekelődik a kisebb pártok szerepe, és ebben a tekintetben az SZDSZ áll jobban. Hann Endre szerint az is a szabaddemokratáknak kedvezhet, hogy a választók várhatóan minden korábbinál jobban élnek majd a taktikai szavazás lehetőségével.

A Medián hárompárti parlamentet valószínűsít, és mivel a harmadik párt az utolsó felmérések szerint az SZDSZ lesz, így a közvéleménykutató szerint nem várható kormányváltás.

Hann Endre az InfoRádióban úgy vélekedett: jelenleg az MDF egyik legnagyobb hátránya, hogy szimpatizánsai nem érzik nagyon fontosnak, hogy elmenjenek szavazni. Bő egy héttel a választások első fordulója előtt úgy tűnik, hogy a potenciális MDF-szavazók körülbelül fele menne el szavazni.