Median: a koalíció több mandátumot szerezhet

Infostart
2006. március 30. 10:46
A Medián felmérése szerint a Fidesz várhatóan 189, az MSZP 179, az SZDSZ pedig 18 mandátumot szerez az áprilisi országgyűlési választásokon - mondta Hann Endre, a cég igazgatója az InfoRádióban.

A választások előtt utolsóként nyilvánosságra hozott Medián-felmérés eredményei azt mutatják: az MSZP-n és a Fideszen kívül a parlamenti küszöb elérésében leginkább az SZDSZ bízhat. A szabad demokratáknak 5 százalékot prognosztizálnak, az MDF 3, a MIÉP-Jobbik 2 százalékon áll.

Miközben a kampány egyik fókuszpontja minden pártnál a mozgósítás, március eleje óta gyakorlatilag nem változott azok aránya, akik azt mondják: biztosan elmennek szavazni.

A közvélemény-kutatás felvételekor, vagyis két héttel a választás első fordulója előtt ez az arány még mindig csak 59 százalék volt.

A nagy pártoknak egyenlő a támogatottságuk, a választást az SZDSZ és az MDF szereplése dönti majd el.

A Medián felmérése szerint az MSZP, valamint a Fidesz és a KDNP közös listája is 44-44 százalékra számíthat a választásokon. A közvélemény-kutató cég úgy véli: a kis pártok szereplése nagyban befolyásolja, hogy ki alakíthat majd kormányt.

Az MSZP és a Fidesz küzdelme jelenleg minden szempontból teljes patthelyzetet mutat. A két héttel ezelőtti állapothoz képest a felmérés szerint a jobboldali pártszövetség szerzett újabb szavazatokat, így ma mindkét pártnak ugyanannyi támogatója van: a teljes népesség 35-35 százaléka.

Az MSZP-szavazók részvételi aktivitása viszont utolérte a fideszesekét, így a választani tudó "biztos" szavazók körében ugyancsak megegyezik a két nagy párt támogatottsága.

Sőt a még meggyőzhető szavazók körében is nagyjából azonos tartaléka lehet a két pártnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást