Lehet-e hinni a közvéleménykutatóknak?

Infostart
2006. március 30. 17:56
A mostanihoz hasonló közvélemény-kutatási eredmények voltak négy évvel ezelőtt is, csak fordított előjellel. Akkor éppen a Fidesz-MDF közös lista vette át a vezetést az MSZP-től. Az intézetek 2002. március végén sem jeleztek kormányváltó hangulatot és kormányváltást.
Medián: 2002-ben a Fidesz vezetett

Négy évvel ezelőtt az MSZP visszaesése következtében március végére átvette a vezetést a Fidesz-MDF lista. Ez a legfontosabb eredménye annak a felmérésnek, amelyet a Medián készített március 22-e és 24-e között, 2002-ben. Míg januárban 45-40, februárban 44-41 százalékos arányban vezettek az akkor ellenzéki szocialisták, tavaszra a Fidesz-MDF 4 százalékpontos előnyre tett szert az MSZP-vel szemben, és 43 százalékra tornászta fel támogatottságát.


Századvég: négy éve fej-fej mellett

A Századvég-TÁRKI-nál négy éve februárban fej-fej mellett haladt a két nagy párt. Ez számokra lefordítva 25-25 százalékot jelentett. Március végére a polgári szövetség 32 százalékon állt, az MSZP 24 százalékon.

{{keretes_cim}}

Az MSZP jelentős erősödését jelzi a Tárki március 16. és 26. között felvett reprezentatív felmérése. Az összes megkérdezett 33 százaléka az MSZP, 27 százaléka a Fidesz területi listájára szavazna.


Gallup: a legnagyobb különbség

A Gallupnál 2002-ben a teljes lakosság körében március eleje és március közepe között a Fidesz-MDF lista támogatottsága 32 százalékról 36 százalékra nőtt, míg az MSZP támogatottsága 28 százalékról 26 százalékra csökkent. Ennek következtében a két nagy politikai erő közötti különbség a teljes lakosság körében négy százalékpontról 10 százalékpontra növekedett.


Szonda-Ipsos: négy éve a Fidesz vezetett, most nincs kormányváltó hangulat

A Szonda-Ipsos a héten nyilvánosságra hozott felmérésben azt jelezte: jelenleg nincs kormányváltó hangulat Magyarországon.
Ugyanez az intézet négy évvel ezelőtt a mostaninál is nagyobb előnyt mért az akkori kormánykoalíciónak, a Fidesz-MDF-nek, amely akkor 5 százalékponttal előzte meg a szocialistákat. Az arány 2002-ben 44-39 volt a kormányzó polgári oldalnak.

A Szonda-Ipsos szerint a 2006-os választások előtt az MSZP 46 százalékon áll, a Fidesz három százalékponttal lemaradva 43 százalékra számíthat.

Idén kevesebben mennek el szavazni?

A közvélemény-kutatók a négy évvel ezelőtti tévedésüket a részvételi aránnyal magyarázták. Most több kutató és politológus egyetért abban, hogy idén kevesebben mennek el választani, mint az e tekintetben rekordnak számító 2002-ben.

Ugyanakkor megjegyzik: a részvételi hajlandóság jelenleg is növekszik, bár nem annyira, mint 4 éve. A választás nyertese pedig az a párt lehet, amelyik leginkább tudja mozgósítani híveit április 9-én.