Az ügyészség most Demszky után nyomoz?

Infostart
2006. március 30. 09:05
A műanyag palack mérgezheti az ásványvizet? Demszky Gábor ellen nyomoznak? Megelőzhető a HIV-fertőzés? A reggeli lapokból szemléztünk.
Népszabadság

Egészségre káros anyagokra bukkantak kutatók a nagy népszerűségnek örvendő szomjoltó italok némelyikében. Azok az ásványvizek, amelyek műanyag PET-palackban kerülnek a fogyasztókhoz, antimonnyomokat tartalmaznak, ez a fém pedig mérgező hatású - mutatták ki a Heidelbergi Egyetem kutatói. A gyártók szerint aggodalomra nincs ok, a PET-palackos vizekben ugyanis a megengedett érték huszadát is alig elérő mennyiségű fémet találtak, így akármennyit iszik is belőle valaki, mérgezést nem kaphat.

Az amerikai betegségellenőrző és -megelőzési központ HIV-kutatási laboratóriumának vezetője bejelentette: van tabletta, amely megelőzi a HIV-fertőzést . A közlés szerint két, a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek kezelésében eddig is használt gyógyszer kombinációja megakadályozta a kísérleti majmok megfertőződését. A Truvada nevű szer embereken való kipróbálásra máris programot indítottak Thaiföldön és az Egyesült Államokban.

Magyar Nemzet

A lap értesülése szerint büntetőeljárás folyik Demszky Gábor ellen szolgálati gépkocsijának szabálytalan használata miatt. Az információt a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője, Keresztes Imre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a lapnak. A hivatalos személyek szolgálati gépkocsijainak használata kapcsán hosszabb ideje folytatnak eljárásokat a nyomozó hatóságok.

A szabályok szerint ugyanis a járművet csak meghatározott személy használhatja, meghatározott célra. Az ettől eltérő használat hűtlen kezelésnek minősül. Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője úgy reagált: várható volt, hogy a választási kampány finisében a kormányfő után a főpolgármestert is megtámadják.

Júliustól nem adhatnak ki gyógyszereket tb-támogatással azok a patikák, amelyekben nincs elektronikus összeköttetés az egészségbiztosító adatbázisával. A gyógyszerészkamara szerint több száz patikában nem lesz működőképes az online rendszer. Az OEP szerint ez túlzás, és ígérik: júliusig mindenhol elhárítják az akadályokat.

Index

A világ egyik legnagyobb sportlőszer-gyártójától, az olasz Fiocchi Municioni S.p.a.-tól néhány nappal ezelőtt 55 százalékos tulajdonrészt vásárolt a balatonfűzfői székhelyű Nike-Fiocchi Sportlőszergyártó Kft.-ben a Fercom Kft. A társaság 45 százalékos üzletrésze továbbra is a Fiocchi Municioni birtokában marad. A szakmai befektetőnek számító, és elsősorban a külföldi piacokon kiváló kapcsolatokkal rendelkező Fercomból főként az amerikai, a török és az izraeli piacon várnak térnyerést, és ezzel együtt az árbevétel növekedését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyógyszerrel megelõzhetõ a HIV-fertõzés?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást