Akár tíz százalékról is dönthet Gyurcsány és Orbán vitája

Infostart
2006. március 28. 12:45
Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor április 5-ei miniszterelnök-jelölti vitája öt-tíz százaléknyi bizonytalan szavazót állíthat az egyik vagy a másik oldalra - mondta az InfoRádiónak Németh Erzsébet szociálpszichológus.

A szakember kijelentette: egy ilyen vita elsősorban azok miatt fontos, akik el akarnak menni szavazni, de még nem tudják, kit válasszanak.

Az ő döntésüket nem befolyásolják különösebben a tartalmi elemek, mert akik ezekkel tisztában vannak, már nagyrészt döntöttek - tette hozzá Németh Erzsébet.

A szociálpszichológus hangsúlyozta: a még befolyásolható választók általában érzelmi alapon és perifériás ingerek hatására döntenek.

Ilyen inger például a gesztusrendszer, az öltözködés, a hang, a zavarjelek, valamint az, hogy mennyire látszik nyugodtnak, ugyanakkor magabiztosnak a rétor. Az sem szerencsés, ha valaki fölényes - árnyalta a képet a szakember.

Hasonló személyiségek

Németh Erzsébet a két miniszterelnök-jelöltet úgy jellemezte: hasonló személyiségekről van szó; Gyurcsány Ferenc jelei erőteljesebbek, ugyanakkor színpadiasabbak, ezért mesterkéltnek tűnnek.

A szociálpszichológus szerint ebben a helyzetben inkább Orbán Viktornak kell váltania, érdemes jobban az érzelmekre hatnia.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást