Újabb támadás a jegybankelnök ellen

Infostart
2006. március 27. 13:18
Újabb fordulójához érkezett a liberális lengyel jegybankelnök és a kisebbségben kormányzó konzervatív Jog és Igazság pártjának háborúja, a kormány ugyanis vizsgálatot indított a bankfelügyelet és a nemzeti bank ellen.

A vizsgálat azt hivatott feltárni, hogy a felügyeletnek illetve a jegybanknak milyen szerepe volt abban, hogy mára külföldi kézre került a lengyel bankrendszer 70 százaléka.

Az ügy hátterében az áll, hogy a jegybank elnöke, Leszek Balcerowicz nem volt hajlandó engedni a kormányzati nyomásnak, hogy vétózza meg az olasz UniCredito bank két lengyel leányvállalatának fúzióját.

A fúzió egyébként az Unicredito és a német HVB folyamatban lévő egyesülésének lenne része. Az ügy nemrég odáig fajult, hogy a jegybank elnöke kiutasította a bankfelügyeleti bizottság fúziót tárgyaló üléséről az ott kéretlenül megjelent pénzügyminiszter-helyettest.

Brüsszel is bírálta az ország magatartását

A Leszek Balcerowicz elleni támadás főszereplői a Kaczynski-ikrek, egyikük, Jaroslav a kisebbségben kormányzó konzervatív Jog és Igazság pártjának elnöke, míg Lech az ország elnöke.

A kormány fúzióellenes magatartását már Brüsszel is bírálta, ebben ugyanis a növekvő lengyel protekcionizmus jelét látják, és attól tartanak, hogy a térség más országaiban is terjedő nemzeti indíttatású gazdaságpolitika az unió alapjait ássa alá.

A liberális közgadász Balcerowicz, akit a lengyel piacgazdaság megteremtőjének tartanak, többször kijelentette, hogy a Jog és Igazság pártjának elnöke fellépésével felrúgta a jogállamiság szabályait, ráadásul súlyosan veszélyezteti a zloty stabilitását.

"Rendkívül súlyos aggályok"

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke korábban szokatlanul éles hangnemben bírálta a lengyel kormánypártot, amelynek Balcerowicz elleni támadása "rendkívül súlyos aggályokat vet fel" és amely az unió működésében létfontosságú jegybankot fenyegeti.

A bizottság felállítását a kormánypárt és kisebb szövetségesei megszavazták ugyan, ám a jobb- és baloldali ellenzék is az indítvány ellen szavazott.

Az államfő Kaczynski iker, Lech már jelezte: nem fogja újra jelölni jegybankelnöknek Balczerowiczot, akinek jövő januárban jár le a mandátuma.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást