MTA: kutatás-fejlesztés nélkül Európa veszít

Infostart
2006. március 27. 14:13
A Magyar Tudomány Akadémia elnöke szerint több pénzt kellene fordítani a kutatás-fejlesztésre. Vízi E. Szilveszter a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és az MTA közös konferenciáján azt mondta, hogy hiába van Magyarországon vagy a régióban versenyképes tudás, ha nincs pénz az innovációra.

A párbeszéd fontosságát és az egymástól való tanulást hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Regionális Párbeszéd elnevezésű konferencián.

Vizi E. Szilveszter angol nyelvű köszöntőjében leszögezte: Európa a lisszaboni stratégia megalkotásával úgy döntött, hogy a tudásalapú társadalom és gazdaság kialakításával veszi fel a versenyt a világ más régióival.

Az MTA elnöke úgy vélte: ehhez a versenyhez a közép-kelet-európai térség nagymértékben hozzá tud járulni, hiszen 75 millió képzett ember él ebben a régióban.

Vízi E. Szilveszter szerint az országok, a tudósok és az emberek szoros együttműködésére van szükség.

Növelni kell a tudományra fordított pénzt, ez a kormányok legfontosabb feladata. Különben Magyarország az unió, Európa pedig a világ vesztese lesz - hangsúlyozta az akadémia vezetője.

Az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter a közép-európai régió fontosságáról beszélt.

Baráth Etele úgy vélte, hogy noha az EU-ban sokat beszélnek a régiókról, a decentralizált döntéshozatalról, a végén mégis csak a nemzetállamról lesz szó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást