Ki védi meg a gyerekeket?

Infostart
2006. március 27. 11:31
A debreceni diákverés esetében az okokat kellene megvizsgálni. Vajda Zsuzsanna pszichológus szerint már fiatal korban versengeni kezdenek a gyermekek, és megkezdődik a csoportképződés. Ennek helyes útjára kell megtanítani a diákokat.

Múlt héten Debrecenben brutálisan megvertek egy diákot az egyik általános iskolában. Az esetről egy gyermek mobiltelefonjával felvételt is készített.

A pszichológus kijelentette: mindenki ismeri a jelenséget, az iskolákban azonban még nem készült átfogó felmérés róla. Szerinte a jog és a szakmapolitika is hibásan közelít a problémához.

Vagy egyéni okokkal magyarázzák a jelenséget, vagy pedig mindennapi jelenségnek tekintik. A debreceni esetben azonban a gyermekek a telefonjukkal rögzítették is, amit csináltak, ezután viszont már senki sem mondhatja, hogy a média nincs rossz hatással a gyermekekre - jelentette ki Vajda Zsuzsanna az InfoRádióban.

A szakember kifogásolta azt is, hogy a pedagógusoknak nincs kellő felhatalmazása arra, hogy érdemben megvizsgálják az ügyet. Egysíkú szemléletnek nevezte, hogy a "védtelen, gyenge gyermeket" jogszabályokkal kell megvédeni a pedagógusoktól.

A szakszervezet jogszabály-módosítást akar

Ugyanezt fogalmazta meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke is. Kerpen Gábor szerint a tanároknak közbe kell lépniük, ha verekedő diákot látnak, mivel a gyermekek testi épsége kerül veszélybe.

A jogszabály azonban nem védi kellően a pedagógusokat ilyen esetben. Nemrég egy tanárt egy diákjának gondviselője bántalmazta, mert nem értett egyet a pedagógussal.

A PDSZ ezért olyan jogszabály-módosítást készít elő, amely csökkentené az erőszakot az iskoládban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vajda Zsuzsanna pszichológus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást