Churchill, amint rágyújt egy rágóra

Infostart
2006. március 27. 11:11
Hétfőtől kezdve Skóciában zárt nyilvános helyen, például vendéglőkben és pubokban, tilos a dohányzás. Írországban már két éve bevezették a tilalmat, jövőre Angliában is érvénybe lép. A skótok azonban igyekeznek túltenni a többi briteken: dohányozni náluk ezentúl a színpadon, sőt filmekben sem lehet.

A színműírók, rendezők, filmproducerek tiltakoznak a skót szabályozás miatt. Szerintük az egészségünk megóvása érdekében kifejtett politikai korrektség a színházi vagy filmművészi jellemábrázolás rovására megy. Egyes karakterek egyéniségéhez tartozik, hogy cigarettáznak, pipáznak vagy szivaroznak - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

Az ITV brit tévétársaság már utasította forgatókönyvíróit, hogy a Rébusz detektívsorozat ezután sugárzásra kerülő folytatásaiban a főszereplő, Rebus felügyelő ne bagózzék többé.

Sőt: lesz egy olyan jelenet, amiben a marcona detektív betér kedvenc sörözőjébe, az edinburghi Oxford pubba, szokás szerint rágyújt, ám az önkormányzattól épp ott tartózkodik egy ellenőr és Rebust ötven fontra megbüntetik, ami magyar pénzben körülbelül 18 ezer forint.

Menekülő-útvonal dohányosoknak

A skót pubok előtt, ahol lehetséges, kezdenek feltűnni az átlátszó plasztiklapok felhasználásával készült bagózó-helyek, ahová kimenekülhet kriglivel a kezében, aki már nem bírja ki rágyújtás nélkül.

Sokan viszont örömmel üdvözlik az új állapotokat, azt, hogy ahol eddig vágni lehetett a dohányfüstöt, most tiszta a levegő.

A színészekre kiterjesztett tilalom túlzásnak tűnik. Mondják is, hogy létezik a színpadi műcigaretta, ami nem dohánnyal van töltve, sok színész már eddig is ezt szívta, ha a szerepe szerint rá kellett gyújtani.

Ám a hatóságok úgy vélik, hogy semmiképp nem szabad rossz példával elől járni, még a krimi tévésorozatok macsó férfiszereplőinek sem.

Churchill rágóval?

A leghíresebb angol rendező, Sir Peter Hall úgy véli, hogy helytelen az intézkedés, egyfajta cenzúra. Õ épp egy olyan darabot visz színpadra, amelynek a főszereplője nagy pipás. Idén angol területen még pipázhat, de mi lesz jövőre, amikor Angliában is bevezetik a tilalmat?

A színész szakszervezet mindenesetre tiltakozást jelentette be. Kaliforniában például szintén tilos dohányozni a színházban, de ha egy szerep megkívánja, a színész rágyújthat. Azonban a pénztár mellett erről figyelmeztetést függesztenek ki. "Vigyázat! Ebben a darabban hatósági engedéllyel cigarettáznak."

Sir Winston Churchillről, aki szinte mindig hatalmas havanna szivarral volt látható, készül még jó néhány életrajzi film. Vajon, hogyan fogják ábrázolni? Ha a politikai korrektség győz, akkor bizonyára úgy indul Jaltába tárgyalni Sztálinnal, hogy közben - rágózik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást