Hankiss: a választás nem zéró összegű játszma

Infostart
2006. március 25. 13:54
Mikor választás a választás? - ezt a kérdést Hankiss Elemér társadalomtudós tette fel a Népszabadságban közölt cikkében. Szerinte a sikeres választás egyik előfeltétele, hogy a választónak legyen lehetősége ki és mi között választania.

Hankiss Elemér szerint a magyar választási rendszerben olyan elenyészően csekély esélye van új pártok parlamentbe kerülésének, hogy a parlamentben lévő pártokból kiábrándult vagy bennük saját képviseletét soha meg nem találó két-hárommillió embernek nincs igazi esélye, hogy "saját" jelöltjét bejuttassa az Országgyűlésbe.

Jogos és széles körben elterjedt az a félelem is, hogy az ember szavazata "elvész", ha saját jelöltjére szavaz, és ez sokakat megzavar, illetve visszatart a szavazástól. Ez a mechanizmus erősen torzítja a választások kimenetelét - írta.

Másfelől fontos előfeltétel az is, hogy legyen megfelelő választék, vagyis hogy legalább három-négy olyan jelölt induljon a versenyben, akinek esélye van a győzelemre, és akik közül a választópolgárok többsége nagy valószínűséggel megtalálhatja a neki megfelelő jelöltet - tette hozzá a kutató.

Hankiss Elemér szerint itt már komoly bajok vannak: a mezőny sok választókerületben szürke és szedett-vedett, a programok zavarosak, homályosak, a polgárok jelentős hányada nem igazán tudja, kire szavazzon, csak jobb híján szavaz az egyik vagy másik jelöltre-pártra; vagy el se megy szavazni.

Hinniük kell, kellene a választópolgároknak abban, hogy a választáson induló jelöltek többsége és a mögöttük álló pártok saját szavazóinak, illetve az országnak az érdekeit képviseli majd a parlamentben, nem pedig saját magánérdekeit. Ez a hit mára már sokakban megbicsaklott, s ez tovább torzítja a választások eredményét - írta.

Szükség van arra is, hogy a választást, és általában a demokratikus folyamatokat az ember ne tekintse "zéró összegű" játszmáknak; vagyis hogy ne gondolja "élet-halál" kérdésnek, és ne féljen attól, hogy ha nem az ő jelöltje, pártja győz - tette hozzá a társadalomtudós.

Ehhez persze arra volna szükség, hogy az országban, a közéletben kedvező környezet és szellemiség alakuljon ki ahhoz, hogy az emberek szabadnak érezzék magukat, és felelősségteljes polgárokként viselkedjenek - írta.

Hankiss Elemér szerint jó volna, ha minden ennek ellentmondó jel ellenére a most következő választás előrelépés volna ezen az úton, egy autonóm és felelősségteljes polgárság, és egy igazi, demokratikus kultúra kialakulásának az útján.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást