Minden pártnak mást mutat a tőzsdeindex

Infostart
2006. március 21. 22:10
Ki hogyan ösztönözné a Budapesti Értéktőzsde fejlődését, és ki mit privatizálna? Többek között ezekről a kérdésekről folytatott televíziós vitát a négy parlamenti párt egy-egy gazdasági szakembere a tőzsde épületében.

Veres János szocialista pénzügyminiszter szerint a Budapesti Értéktőzsdével megállapodásban a jelenlegi kormány számos élénkítő, ösztönző intézkedést vezetett be, megjelent például a nyugdíjas korra szóló befektetési forma, kedvezményezik az új cégek bevezetését is.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint az állam magatartása az elmúlt négy évben nem ösztönözte a cégek tőzsdére vitelét. A politikus ezzel magyarázta, hogy miért csökkent a tőzsdén szereplő cégek száma.

Kóka János szabad demokrata gazdasági miniszter a tőzsdei cégek száma helyett inkább a BUX-indexszel érvelt, rámutatva arra, hogy az Orbán-kormány 4 évét a BUX stagnálása, míg az elmúlt 4 évet a gyors emelkedés jellemezte.

Ez utóbbi Katona Kálmán, az MDF Országos Választmányának elnöke szerint elsősorban Magyarország uniós csatlakozásának köszönhető.

Ki hogyan élénkítené a tőzsdét?

Az MSZP folytatná a már megtett tőzsdeélénkítő lépéseket, az SZDSZ tovább privatizálna, újabb ösztönzőket vezetne be, és megtanítaná az embereket tőzsdézni - derült ki a vitából.

A Fidesz nem vezetné be az árfolyamnyereség adót - amit a szocialisták szerint az előző ciklusban már bevezetett - végleg lezárná a kárpótlási jegyek történetét, és megfontolná a privatizálandó cégek kötelező tőzsdei bevezetését.

Az MDF számos állami cég 10 százalékát bevezetné a tőzsdére. Katona Kálmán szerint ezzel sikerülne elérni, hogy átláthatóan, nyilvánosan működjenek az állami cégek, és csökkenjen a korrupció is.

Ki mit privatizálna?

Abban úgy tűnik, mindegyik párt egyetért, hogy vannak olyan stratégiai állami vállalatok, amelyeket nem szabad eladni.

Veres János példaként Paksot, az Állami Erdőgazdaságot és egyelőre, főként a szabályozási hiányosságok miatt, a Volán-társaságokat említette.

Katona Kálmán a villamos műveket tartaná az állam többségi tulajdonában, de a kezdeti 10 százalékos tőzsdére vitel után lenne olyan cég is, amelynek akár 50 százalékát is a befektetők kezébe adná.

A Fidesz nem csak egyes cégek eladásában gondolkodik, hanem akár gyarapítaná is a közvagyont.

Amiben még szintén egyetértés mutatkozott, az az, hogy a Malév megérett az eladásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást