Már kétmilliárdot vitt el a belvíz

InfoRádió / MTI
2006. március 16. 17:49
Eddig 2,1 milliárd forintot fordított a belvízi károk megelőzésére és enyhítésére a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Ezt a tárca vezetője közölte azután, hogy Ráckevén és a Balaton mellett tájékozódott a kialakult helyzetről.

Persányi Miklós elmondta: a minisztérium irányítása alá tartozó vízügyi igazgatóságok naponta csaknem 57 millió forintot költenek a károk enyhítésére.

A tárca vezetője hangsúlyozta: a minisztérium koordinálásával, 2 milliárd forint értékben közmunkaprogram indul, amely az ár- és belvízi károk megelőzését szolgálja. A programban mintegy 2.600 közmunkást foglalkoztatnak majd hét hónapon keresztül.

Belvíz

Jelenleg 242 ezer hektárt borít belvíz Magyarországon - mondta el az InfoRádióban Magyarics András, az Országos Műszaki Törzs műszaki ügyeletese.

Korábban Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: tegnap óta újabb öt embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt.

Két embernek a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten, kettőnek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Négyesen, egynek pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán kellett elhagynia otthonát.

Hozzátette: 130 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, a legmagasabb, harmadfokú védekezést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken és Kunszentmártonban, valamint a Csongrád megyei Domaszéken kellett elrendelni.

Árvíz

Az országban jelenleg 839 kilométer hosszú folyószakaszon van árvízvédelmi készültség; továbbra is harmadfokú a védekezés a Krasznán és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.

Másod- illetve első fokú készültséget tartanak fenn a Zagyván, a Berettyón, valamint a Körösökön. A munkálatokban összesen 1300 ember vesz részt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyarics András az ár- és belvíz-helyzetrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást