Energiatakarékossági programok indulnak

InfoRádió / MTI
2006. március 16. 11:24
Energiamegtakarításra 880 millió, megújuló energiaforrások bővítésére 183 millió forintot nyerhetnek el azok, akik a lakosság számára vissza nem térítendő támogatásokat nyújtó tenderekre pályáznak.

A gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: Magyarországon az uniós átlag fele az energiahatékonyság.

Kóka János hozzátette: Dániában például egységnyi GDP előállításához hatodannyi energiát használnak fel, mint Magyarországon.

A kormányzati cél az, hogy az energiafelhasználás hatékonysága évente 3,5 százalékkal nőjön - hangoztatta a politikus.

Az energia-megtakarítási pályázatra 1994 előtt épült társasházak jelentkezhetnek legfeljebb 300 ezer forint, speciális esetben 600 ezer forint támogatási igénnyel. A nyílászáró-cserére, azok hőszigetelésére vagy energiatakarékos berendezések beszerzésére felhasználható támogatás a beruházás értékének legfeljebb egyharmadát érheti el.

A megújuló energiaforrások bővítésére irányuló tenderen a biomassza-, a geotermikus- és a szélenergia-felhasználás növelésére, továbbá napkollektorok, és -elemek, valamint hőszivattyúk létesítésére lehet pályázni.

Az igényelhető támogatások mértékét illetően a feltételek hasonlóak a másik pályázatéhoz, azzal a különbséggel, hogy a megújuló energiaforrások esetében legfeljebb 500 ezer forint igényelhető.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kóka János gazdasági miniszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást