Bokros Lajos növelné az állam bevételeit

Infostart
2006. március 16. 16:02
Vajon rosszabbul élünk-e, mint négy éve? Erre a kérdésre keresték a választ a résztvevők azon a szakpolitikai konferencián, amit az SZDSZ szervezett "Hogyan élünk?" címmel.

A GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke szerint Magyarországon nem a gazdaság növekedésével van a probléma. Az ország a világ leglassabban fejlődő térségéhez, azaz az Európai Unióhoz tartozik. A közösség gazdasági növekedése pedig jóval elmarad az Egyesült Államoktól, vagy Kínától - közölte Vértes András.

A hazai 4,2 százalék közüli teljesítménybővülés ugyanakkor több mint 2 százalékkal magasabb, mint az unió átlaga.

Vértes András kijelentette: a 2001 és a 2003 közötti időszak megmutatta, hogy a belföldi keresetnöveléssel nem lehet élénkíteni a gazdaságot.

Mint mondta, a magyar gazdaság elsősorban a gépipar, a távközlés, a logisztika, a turizmus és a pénzügyi szolgáltatások terén erős, míg gyenge az állam teljesítőképessége, és aggasztó az 1997 óta tartó "reformképtelenség".

Bokros Lajos államháztartási reformot sürgetett

A konferencián Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter szintén az államháztartási reformokat sürgette. Szerinte azonban nemcsak a kiadásokat kell mérsékelni, hanem a bevételeket is növelni kell.

A Közép-európai Egyetem vezérigazgatója azt mondta: a szociálpolitikai intézkedéseket le kell választani az adórendszerről, meg kell szüntetni minden fogyasztói ártámogatást, az áfát pedig egységes, 20 százalékos szintre kell hozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást