Kocsi és lakás nem, továbbfoglalkoztatás azonban jár

Infostart
2006. március 14. 18:12
Rendkívüli jogokat biztosít a legfőbb ügyésznek egy idén januárban életbe lépett törvény, amely egyebek mellett azt tartalmazza, hogy mandátumának lejárta után, vagy lemondása esetén is tovább kell foglalkoztatni az ügyészségen belül.

2005 végén, az őszi ülésszakban fogadta el az Országgyűlés azt a törvény, amely a távozó legfőbb ügyésznek továbbfoglalkoztatást biztosít.

A törvény kimondja, hogy bár közjogi méltóságról van szó, mandátumának lejárta után nem illeti meg gépkocsi-használat, lakás és titkárság.

A távozó legfőbb ügyésznek a törvény azonban lehetőséget biztosít arra, hogy a szervezeten belül tovább folytassa munkáját, beosztott ügyészként vagy vezető ügyészként, mégpedig határozatlan időre szóló megbízással.

Hasonló kedvezményeket csak a volt köztársasági elnökök kapnak - mondta az InfoRádiónak az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi főosztályának osztályvezetője, Sepsi Tibor.

A törvény szerint a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az Ítélőtábla vezetőjét és a megyei bírósági elnököket is pályázat nélküli kinevezés illeti meg mandátumuk lejárta után.

A volt bírósági vezetőket korábbi tevékenységükkel azonos szintű bírósági tanácsi elnöknek kell kinevezni, de ez a kinevezés egyszeri és meghatározott időre szól - tette hozzá Sepsi Tibor.

A legfőbb ügyész illetménye is változik az új törvény életbe lépésével. Míg legfőbb ügyészként egymillió forint feletti az illetménye, mandátumának lejárta után egymillió forint alatti lesz az egy havi fizetése.

A volt legfőbb ügyész ezen kívül megkapja a címzetes legfőbb ügyészségi főtanácsosi címet is, amellyel további pótlékokra lesz jogosult.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást