Jön az árhullám Romániából

InfoRádió / MTI
2006. március 11. 11:58
Újabb árhullám érkezik a Kraszna romániai szakaszáról a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részére. A térségben jelenleg is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóügyeletese.

Mihalikné Csorbák Erika elmondta: az utóbbi 24 órában az eső is gyorsította a hóolvadást. A magyarországi vízgyűjtőn 10-12, míg a külföldi területeken 10-15 milliméter csapadék hullott, emiatt a Kraszna erdélyi szakaszán Alsószopornál másfél méterrel nőtt a vízszint.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint a folyó magyarországi szakaszán Kocsordnál a pénteki 621 centiméteres tetőzés óta csak kilenc centiméteres apadást mértek.

Mihalikné Csorbák Erika szólt arról is, hogy 700 hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága Szabolcsban, így összesen 19.700 hektáron áll a víz a megyében. Hozzátette: a vízügyi igazgatóság, négy vízgazdálkodási társulás és nyolc települési önkormányzat tart másod- és elsőfokú készültséget a területén.

Az előző napi csapadék hatására a Duna német és osztrák szakaszán, valamint a mellékfolyókon tovább emelkedett a vízszint, az árhullám elérte a folyó magyarországi szakaszát is - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vízátfolyások nehezítik a közlekedést. A tardonai utat már lezárták, a 3-as főúton pedig Ináncs felé sebességkorlátozó táblák figyelmeztetnek az úton átfolyó vízre - tájékoztatott Foczkó Tamás, a Magyar Közútkezelő Kht. megyei ügyeletese.