Minden nagykorú nő meddővé lehet

Infostart
2006. március 10. 06:29
Az Alkotmánybíróság tavaly novemberi határozata szerint júliustól minden nagykorú magyar nő kérheti művi meddővé tételét. A jelenleg érvényes szabály szerint ezt csak a 35 évnél idősebb vagy már három saját gyermekkel rendelkező asszonyok kérhetik.

Júliustól jog szerint minden nagykorú hölgy kérheti a művi meddővé tételét. Senki nem kívánta, hogy így legyen, de egyelőre mégis úgy fest, hogy ez következik - írja a Népszabadság.

A változás oka az, hogy az Alkotmánybíróságnak (AB) a művi meddővé tételről hozott tavaly novemberi határozatában megadott határidő lassan letelik. A most még érvényes szabály szerint ezt a beavatkozást csak a 35 évnél idősebb vagy már három saját gyermekkel rendelkező nők kezdeményezhették.

A jelenlegi gyakorlat szerint, ha egy nő kéri a műtétet, és megfelel a jogi feltételeknek, az orvos nem mérlegel. Az AB álláspontja szerint azonban a jogi feltételek közül a három gyermekre vonatkozó alkotmányellenes. Az önrendelkezési jog gyakorlását ugyanis nem lehet a gyermekek számához kötni.

A jogalkotónak hét hónapot adtak rá, hogy mérlegelje, kíván-e másféle korlátozást bevezetni.