Magyar választás: becsmérlések és átkozódások

Infostart
2006. március 10. 09:42
Az ígérgetéseket és a botránypolitizálást említik a német és a szlovák újságok a magyar választási kampány legfőbb jellemzőinek. Mindegyik lap úgy véli, azonos támogatottsággal bír a két politikai oldal.
Becsmérlések és kölcsönös átkozódások

A konzervatív német lap, a Frankfurter Allgemaine Zeitung Politikai síkság címmel közöl cikket a magyar választási kampányról. Már az írás alcímében megfogalmazza, hogy a választók kegyeiért folytatott csata kárt okoz a politikai csúcsjelölteknek.

A lap, miután ismerteti a választási kampányban elhangzó érveket, valamint az Orbán-család, illetve az Apró-Gyurcsány-család meggazdagodását vizsgáló bizottságok munkáját, megállapítja, hogy a kampányt a becsmérlések, és a kölcsönös átkozódások jellemzik, amelyből a magyar sajtó is kiveszi a részét.

Az újság szerint ezen a téren a kormánypártok és az ellenzékiek azonos szinten állnak. Az egymás ellen harcoló vezérek, és a mögöttük álló kampánycsapat figyelmen kívül hagyja, hogy a botránypolitizálás tartós bosszúságot szül. A választók korrupcióval gyanúsítják a politikai vezetőket, akikkel szemben egyre csökken a bizalom.

Elmosódott politikai alapok

A liberális Süd Deutsche Zeitung Kedvcsinálók sürgősen kerestetnek címmel foglalja össze a magyar kampány eseményeit. A lap az elemzi, miért jönnek, illetve nem jönnek neves külföldi csúcspolitikusok a magyar pártok rendezvényeire.

Az újság beszámol arról, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc fej fej melletti küzdelmet vív, és mindkét politikus külföldről keres igazolást magának. A két párt saját politikai alapjai ugyanis már nem világosak. A választókra azonban már nem hatnak a külföldi vendégek.

Minden lehetséges

A pozsonyi Pravda Magyarországon egy hónappal a választások előtt minden lehetséges címmel számol be a kampányról. A beszámoló szerint a politikusokat egy dolog vezérli: ugyan ki tudna többet adni annál, mint amit mi ígérni tudunk.

Az ígérgetési harcban a Fidesz vezet, a volt miniszterelnök mikulás módjára, ajándékokkal teli puttonnyal állt ringbe - írja a lap.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást