Hónapokig Magyarországon élt a terrorista

Infostart
2006. március 8. 07:54
Az ABC spanyol napilap szerint több hónapot töltött Magyarországon a 2004. március 11-i madridi pályaudvari robbantások egyik elkövetője. A marokkói születésű Abdelmajid Bouchar menekültstátuszért is folyamodott, ám azt nem kapta meg, mi több, illegális tartózkodásért három magyar bíróság is elítélte - írja a Magyar Nemzet.

A 2004. március 11-i madridi merényletek egyik elkövetője, a Spanyolországból elmenekülő Abdelmajid Bouchar Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban is akadálytalanul csúszott át a rendőri ellenőrzéseken, egyedül az osztrák és a magyar hatóságok vették rendőrségi nyilvántartásba. A magyar rendőrségnek szíriai állampolgárként, Abdallah Merouan Aliként mutatkozott be - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak nyilatkozik a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese is, aki szerint "amikor az osztrák szervek átadták Bouchart, ő hamis nevet használt, ellene még nem volt kiadva nemzetközi körözés, ujjlenyomata a nyilvántartásban nem szerepelt."

A magyar nemzetbiztonsági szolgálat illetékese a Magyar Nemzetnek azt mondta: "adatok támasztják alá, hogy Spanyolországból elmenekülve ugyanazon álnéven négy EU-országban tartózkodott, és sehol nem ismerték fel".

Az ABC spanyol napilap szerint Abdelmajid Bouchar-t Magyarországon a rendőrség felügyelete alatt egy meg nem nevezett városba vitték. A terrorista menekültstátusért is folyamodott, de kérését egy helyi bíróság elutasította. A férfi két hónapra egy magyar menekülttáborba került, majd Szerbiába ment, ahol 2005. augusztus 18-án letartóztatták.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást