Újabb tüntetés a Hild-házért

InfoRádió / MTI
2006. március 4. 12:35
A fovárosban újabb demonstrációt tartott a bontás alatt álló VI. kerületi Hild-háznál több civil szervezet ma reggel. A békés tiltakozást az Élőlánc, az Óvás! Egyesület, a Zöld Fiatalok és a Védegylet közösen szervezte.

Az Óvás! Egyesület elnöke szerint újabb tüntetésük célja a figyelem fenntartása. Marinov Péter elmondta: a ház még mindig megmenthető, annak ellenére, hogy a munkálatok folyamatosan zajlanak és a szakértői vélemények is életveszélyesnek minősítették az épületet.

Tegnap a főpolgármester azt mondta: Budapestnek nincs hatásköre a Király utcai Hild-ház ügyével összefüggésben, de továbbra  is mindent megtesz azért, hogy ne bontsák le az épületet.

Nem sokkal korábban a belügyminiszter Demszky Gábor megkeresésére válaszában közölte: a minisztérium nem illetékes sem az ügyészségi óvás érvényesítése, sem az építéshatósági eljárás ellenőrzésének kérdéseiben. Lamperth Mónika emlékeztetett arra, hogy tudomása szerint a VII. kerületi önkormányzat az ügyészségi óvás után visszavonta a bontási határozatot.

A Terézvárosi Önkormányzat közben azt jelezte: mindenben jogszerűen járt el. Verók István polgármester az InfoRádióban hangsúlyozta: az önkormányzat jó hírnév megsértése miatt beperelte a Hild-ház lebontása ellen tiltakozó Óvás Egyesületet. Hozzátette, hogy az életveszély elhárítása miatti bontás még nem fejeződött be.