Ombudsman: jogtalan a TV2 és az RTL Klub szerződéshosszabbítása

Infostart
2006. március 3. 13:46
Az országos kereskedelmi televíziók szerződéseinek meghosszabbítását vizsgálja a Legfőbb Ügyészség - értesült a Népszabadság. Az állampolgári jogok biztosának általános helyettese kifogásolta, hogy a két televíziós csatorna szerződését annak ellenére hosszabbították meg változtatás nélkül, hogy a cégek szerinte többször megszegték a szerződést.

Takács Albert az InfoRádióban azt mondta: a pályáztatás mellőzése, és a szolgáltatási jog meghosszabbítása egy kedvezmény a műsorszolgáltatóknak.

Ez azonban csak akkor illeti meg őket, ha a szerződését, és a jogszabályokat maradéktalanul betartották. Kizárja a szerződéshosszabbítást, ha a cég súlyosan vagy ismételten szabályt sért - tette hozzá az ombudsman.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ezeket a vállalkozásokat több mint tízszer, akár súlyos pénzbüntetéssel is sújtotta.

Az ORTT ráadásul azzal is jogszabályt sértett, hogy idő előtt hosszabbította meg a műsorszolgáltatók szerződését. A törvény a szerződés lejártához képest visszafelé számítva adja meg azt a határidőt, amikor az engedély újra kiadható.

Így csak 2006 elején lehetett volna meghosszabbítani ezeket - közölte Takács Albert.

Azonban arra hivatkozva, hogy az időpont túl közel esik a választásokhoz, az ORTT már a múlt nyáron döntött.

Az InfoRádió megkereste a Legfőbb Ügyészséget, de a vádhatóság szóvivője nem nyilatkozott, mondván: "ez egy régi ügy".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást