Öregecskedő feleség és terrorista futballisták - best of Gyurcsány

Infostart
2006. március 2. 17:20
Másfél éves miniszterelnöksége ideje alatt Gyurcsány Ferenc többször kényszerült magyarázkodásra, félreérthető, túl kemény vagy épp viccesnek szánt kijelentései miatt. Az utóbbi hetekben, a kampány lázában ismét sűrűsödnek az ellenzék által kifogásolt kijelentések.

A legfrissebb hír, hogy Deutsch-Für Tamás fideszes képviselő szerint a miniszterelnök az őt Karcagon kritizálóknak lefelé fordított hüvelykujjal, azaz a "lehető legdurvább" egyezményes kézmozdulattal válaszolt. A politikus ezt egy fényképpel illusztrálta. A kormányszóvivő szerint a Fidesz nagyon mélyre süllyedt, így bővebben nem is magyarázta az esetet.

Van egy ország, van egy ember, van egy program

Alig egy hete emelt kifogást a Fidesz a miniszterelnök legújabb kampányszövege miatt. Az ellenzéki párt a "Van egy ország, van egy ember, van egy program" szlogent kifogásolja, mert ez a Fidesz szerint hasonlít Adolf Hitler 1938-as "Egy nép, egy birodalom, egy vezér" jelmondatára.

Kóbor kutyák

Gyurcsány Ferenc egy szombati MSZP-s kampány rendezvényen is félreérthetően fogalmazott. "Ha valakik kóbor kutyákat kergetnek az utcára, nem az a válasz, hogy mi meg veszett rókákat. A válasz az, hogy begyűjtjük a kóbor kutyákat, és telepre visszük őket" - mondta a miniszterelnök.

Áder János fideszes frakcióvezető szerint, ez nem jelent mást, mint hogy Magyarország miniszterelnöke a vele vitázókat telepre akarja vinni. Az MSZP magyarázata szerint Gyurcsány Ferenc a Magyar Vizsla ügyre utalt vissza kijelentésével.

Az öregecskedő feleség

A miniszterelnök az elmúlt 1,5-2 évben már többször elnézést kért félresikerült mondatai miatt. Még miniszterelnök-jelöltként 2004. szeptemberében csúszott ki a száján Gyurcsány Ferencnek az a mondat, ami miatt 12 női szervezet tiltakozott.

A Magyar Televízió reggeli műsorában ugyanis azt mondta: "Akinek öregecskedő felesége van, az megérdemelne egy fiatalabbat". Később a miniszterelnök azt mondta, bosszantja, hogy ironikus kijelentést tett az öregedő feleségekre.

Nagy a jólét

2004 szeptemberében, az országgyűlés első ülés napján Gyurcsány Ferenc azt mondta, Magyarországon "nagy a jólét". Egy hét múlva elismerte, hogy kijelentése pontatlan és hibás volt.

A holokauszt-megemlékezés

Kellemetlen helyzetbe került a kormányfő a Dohány utcai zsinagógában a holokauszt-megemlékezésen elmondott beszéde miatt is. Ezúttal tárgyi tévedések miatt bírálták a miniszterelnököt. Gyurcsány Ferenc ugyanis a Megváltó által elrendelt sorsról, illetve a Megváltóhoz imádkozó zsidókról beszélt, ami ellentétes a zsidó felekezet hitelveivel.

Terrorista futballisták

2005 januárjában egy nap alatt sértette meg Orbán Viktort és a szaúdi focicsapatot. Orbán Viktornak azt javasolta, hogy "fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél". Utólag a miniszterelnök is elismerte, hogy túlságosan keményen és szerencsétlenül fogalmazott.

A szaúdi labdarúgó-válogatottról pedig a következőket mondta: "A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény."

Gyurcsány Ferenc ezen kijelentése diplomáciai vihart kavart: Szaúd-Arábia nem volt hajlandó fogadni Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

A miniszterelnök utólag azzal védekezett: bár lehet, hogy pontatlanul, rosszul és hibásan fogalmazott, egy ilyen kijelentést csak akkor lehet félreérteni, ha politikai intoleranciával, esetleg rosszindulattal hallgatják. Végül mégis elnézést kért.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást