Jogosítvány kell a lifthez

Infostart
2006. február 28. 12:13
Összesen három mozgáskorlátozott lift van a budapesti metró területén, ám a fogyatékosok azokat sem tudják, vagy merik használni. A lifthez ugyanis jogosítvány kell, de akinek van engedélye, az is pórul járhat, mert ha lemegy az egyik állomásnál, nem biztos, hogy fel tud jutni a másikon.

Sok panasz érkezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségéhez a budapesti kis-földalatti három liftje miatt. Szakály József, a társaság irodavezetője elmondta: nem csak az a baj, hogy nem üzembiztosak a mozgáskorlátozottaknak épített liftek, de használatukhoz külön vizsgát is kell tenni.

"A Hermina úton volt a MEOSZ kihelyezett részlege, ahol kerekesszékesek éltek. Amikor valaki lement a Hermina úton, akkor nem biztos, hogy a Deák téren működött a lift, tehát nem biztos, hogy feljutott a felszínre. Panasz főleg a vizsga miatt érkezett. Amikor annak idején felszerelték a lifteket, a BKV tanfolyamot indított azoknak a mozgássérülteknek, akik használni szerették volna" - mondta a MEOSZ irodavezetője.

Szakály József hozzátette: a liftkezelői tanfolyam ugyan ingyenes, de rendkívül népszerűtlen. Legutóbb 2003-ban vizsgázott egy csoport.

Kötelező a vizsga?

A liftkezelői jogosítvány megszerzését egyébként törvény írja elő a fogyatékkal élőknek, az indoklás szerint ugyanis a lift használata balesetveszélyes. Az engedély mellé egy kulcs is jár, amivel használni lehet a berendezést.

A BKV szóvivője úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy a kisföldalatti liftjeit nagyon ritkán veszik igénybe, ugyanakkor az érdeklődés is csekély az érdeklődés az oktatás iránt. Schimmer Erzsébet hozzátette, hogy a lifteket vizsga nélkül is lehet használni.

"Az ilyen használathoz a peronőr segítsége kell, viszont az ő hívása valóban nehézséget okozhat, ugyanis a mozgáskorlátozottnak meg kell kérnie valakit, hogy értesítse a peronőrt" - mondta a BKV szóvivője.

Schimmer Erzsébet elismerte, hogy egy jelzőcsengő felszerelése megoldást jelenthetne. Az üzemeltetésről szólva elmondta, hogy - mint minden lifttel - valóban előfordulnak problémák. Hozzátette azonban, hogy a rendszert fizikai lehetetlenség fejleszteni, mivel műemléki környezetben van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást