Csökkent a gáz fűtőértéke?

Infostart
2006. február 28. 12:36
Mostanában tovább kell forralni a vizet, a szoba is lassan melegszik fel, hiába fűtünk maximális fokozaton. Az InfoRádió annak járt utána, csökkent-e a gáz fűtőértéke, és ha igen, mit kell tennünk ilyen helyzetben.
A fogyasztóvédők nem mérhetnek

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője szerint az utóbbi években nem fordult elő, hogy a jogszabályban meghatározott értéktől a megengedett 5 százaléknál nagyobb mértékben tért volna el a fűtőérték.

Siklós Máté elmondta azt is: az illetékes gázszolgáltatóhoz és a Magyar Energia Hivatalhoz fordulhatnak panasszal azok a fogyasztók, akik szerint a megszokottnál alacsonyabb a gáz fűtőértéke.

Ha itt nem járnak eredménnyel, fordulhatnak a fogyasztóvédőkhöz is, a felügyelőségnek azonban nincs jogosítványa arra, hogy méréseket végezzen, vagy érdemben kivizsgálja ezeket az ügyeket.

MOL: a víz is hidegebb

A MOL Rt. üzleti és stratégiai kommunikációs vezetője szerint a hidegebb víz és a rosszabb állapotú készülékek miatt melegszenek télen lassabban az ételek és a radiátorok.

Kántor Sándor kizártnak tartja, hogy a lakossági gáz fűtőértéke alacsonyabb legyen az előírtnál. A vállalat 54 helyen méri a betáplált és a kibocsátott gázt, és eddig nem tapasztaltak eltérést.
A kommunikációs vezető az InfoRádiónak elmondta, műszakilag kivitelezhetetlen, hogy más anyaggal hígítsák a gázt. A leves főzése azért tart tovább, mert ilyenkor a csapból kifolyó víz is hidegebb. Hangsúlyozta: a gázkészülékeket is karban kell tartani, ugyanis ha eltömődik bennük valami, akkor a hatásfokuk is csökkenhet.

Gázművek: a helyszíni mérés drága

A Fővárosi Gázművek igazgatója is azt mondta: nem csökkent a gáz fűtőértéke. Csallóközi Zoltán hozzátette: rendszeresen végeznek kontrollméréseket, ezeknek az eredményeit pedig kérésre minden fogyasztónak a rendelkezésére bocsátják.

Mérést a fogyasztók kérésére, külön is elvégeznek, ez azonban igen drága. A helyszíni vizsgálat bonyolult, a mintát ezért az Országos Mérésügyi Hivatalba küldik.

Alacsonyabb a gáznyomás

A mérésügyi hivatal főosztályvezetője az InfoRádió megkeresésére azt mondta: a mérés költsége elérheti a több 10 ezer forintot is. Schmalhofer Károly szerint ilyen vizsgálatot nem is végeztek még Magyarországon.

A főosztályvezető is kizárta, hogy csökkent volna a gáz fűtőértéke. Szerinte a melegítés azért tart tovább télen, mert a hideg miatt alacsonyabb a gáz nyomása. Időegység alatt kevesebb gáz folyik át a rendszeren, eközben azonban kevesebb gázt is használunk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség helyettes szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A MOL Rt. kommunikációs vezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A Fõvárosi Gázmûvek fõosztályvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az Országos Mérésügyi Hivatal fõosztályvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást