Csökkenthetik Ferihegy forgalmát

InfoRádió / MTI
2006. február 27. 13:35
A Ferihegyi repülőtéri forgalom egy részének elterelését kezdeményezi az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a gazdasági és közlekedési miniszternek küldött levelében.

Lenkovics Barnabás Kóka Jánosnak postázott jelentésében megállapítja, hogy a légi járművek zaja az állampolgárok széles körét érinti.

Az ombudsman közölte: szükségesnek tartja annak kivizsgálását, hogy miként lehetne kiváltani a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér személy- és teherforgalmának egy részét.

Lenkovics Barnabás javaslatában az áll: a repülőtér forgalomcsökkenése jótékony hatással lenne az adott térség infrastrukturális fejlődésére, továbbá új munkahelyeket is teremtene.

Lenkovics Barnabás az InfoRádiónak azt mondta : nemcsak Ferihegyen, hanem Budaörsön és Tökölön is lehetne repülőgépeket fogadni.

Az ombudsmanhoz korábban több beadványt juttattak el a reptér közelében lakók, amelyekben a repülőgépek zaját sérelmezték.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hatásköre szerint csak annak vizsgálatát kezdeményezheti, hogy kijelölhető-e a követelményeknek megfelelő olyan irányú és magasságú légifolyosó, ahol a légi közlekedés a jelenleginél kevésbé zavaró a lakosság számára.

{{keretes_cim}}

Májusban nyílik az első magyar repülőtéri szálloda, Ferihegy közelében. Jóllehet, Nyugat-Európában szinte minden jelentősebb szállodalánc képviselteti magát a nagyobb légikikötők mellett, Magyarországon a repterek forgalma ezt eddig nem tette indokolttá. Fancsali Gábor, a Stáció Airport Alliance Hotel értékesítési és marketing menedzsere elmondta: a nemrég bekövetkezett tulajdonosváltás nem befolyásolta beruházási terveiket.



KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyûlési biztosa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fancsali Gábor, a Stáció Airport Alliance Hotel értékesítési és marketing menedzsere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást