Orbán a két forduló között vitázna Gyurcsánnyal

InfoRádió / MTI
2006. február 24. 16:24
A Fidesz bejelentette, hogy nyolc héten át tartó nyilvános televíziós vitasorozatot kezdeményez. A Gyurcsány-Orbán vitát a két választási forduló között tartaná a nagyobbik ellenzéki párt. A kormányszóvivő szerint a miniszterelnök-jelölti vitát az első választási forduló előtt kell megtartani.

A Fidesz képviselői hét témakörben vitáznának a kormánytagokkal - jelentette be Deutsch Tamás, a párt kommunikációs vezetője.

A hét téma: az energiaárak, a megélhetés, a munkanélküliség, az egészségügy, a falvak helyzete, az otthonteremtés, valamint az önkormányzatiság.

Deutsch Tamás hozzátette: azt javasolják, hogy Orbán Viktor, a Fidesz-elnöke és Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt között közvetlenül a második választási forduló előtt legyen.

A Fidesz a kezdeményezésről levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferencet.

A Fidesznek félni- vagy takargatnivalója van

Batiz András kormányszóvivő közölte: Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint a miniszterelnök-jelölti vitára napokkal a kampánycsend előtt, április 5-e előtt kell sort keríteni.

A közlemény szerint a választók április 9-én szavaznak pártokra és programokra, a második fordulóban csak egyéni jelöltekre, ezért a demokratikus játékszabályok megcsúfolása lenne a vitát a választás első fordulója után lebonyolítani.

"Aki nem vállalja az első forduló előtti megmérettetést, annak félni-, de legalábbis takargatnivalója van. Félnivalója a kihívótól és takargatnivalója a programját illetően" - írta Batiz András.

Az SZDSZ is az első forduló előtti vita mellett

Az SZDSZ elnöke közölte: a párt szerint az első fordulót megelőzően kell a vitára sort keríteni, mert az embereknek a voksolás előtt kell látniuk kell a különbséget, vagy akár az azonosságokat.

"Ráadásul azt is gondoljuk, hogy napokkal a választások előtt kell vitatkozni, mert Orbán Viktor politikai vitastílusa sokszor a blöff maga, ahhoz pedig kell néhány nap, amíg elemzik a vitát, és rámutatnak a vitatkozó felek gyenge pontjaira" - tette hozzá Kuncze Gábor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Batiz András a miniszterelnök-jelölti vitáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást