Megerősítették a kormányfő családjának védelmét

Infostart
2006. február 24. 15:07
Elrendelték a miniszterelnök feleségének és gyermekeinek biztonsági védelmét. A kormányszóvivő közölte: a kormányfő feleségét elkísérik nyilvános fellépésire, a gyerekeket pedig iskolába. Dobrev Klára reméli, hogy rövid lesz ez a "nyomasztó időszak".

Elrendelték Gyurcsány Ferenc kormányfő feleségének és gyerekeinek fokozott védelmét, mert az elmúlt napokban Dobrev Klára és a gyerekek fenyegetettségére utaló, komolynak minősíthető információt kapott a rendőrség.

A kormányszóvivő szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy Dobrev Klárát a köztársasági őrezred egy sofőrje és egy biztonsági ember megerősített autóval szállítja.

Kísérik a kormányfő feleségét például nyilvános fellépésein, és ellenőrzik azokat az útvonalakat is, amerre jár. A védelem kiterjed továbbá a gyerekekre is, így iskolába szállításukat is biztosítják - tette hozzá Batiz András.

"Nyomasztó időszak"

A miniszterelnök felesége közölte: bízik abban, hogy a nyomasztó időszak rövid lesz.

Dobrev Klára hozzátette: a védelem elrendeléséről szerda késő este értesült a férjétől.

"Azt igyekeztem (a gyerekekkel) érzékeltetni, hogy minél kevesebb fog változni az életükben. Minden ugyanúgy történik, mint eddig, - iskola, edzés, barátok -, bár lehet, hogy ez a háttérben kicsit több szervezőmunkát igényel, "de nem kell, hogy észrevegyék" - mondta.

Eddig nem volt külön testőr

A miniszterelnök családjának védelmét az állami vezetők biztonságáért felelő Köztársasági Õrezred tagjai látják el.

Eddig nem járt külön testőr Gyurcsány Ferenc feleségének és gyermekeinek. A napokban azonban az egyik vidéki rendőrkapitányság olyan telefonhívást regisztrált, amelynek alapján a Köztársasági Õrezred parancsnoka azonnali hatállyal kiterjesztette a biztonsági védelmet a Gyurcsány-család tagjaira.

A Népszabadság napilap úgy tudja, hogy a rögzített hívás során egy ismeretlen pontos információkat sorolt Dobrev Klára és a gyerekek közlekedési útvonalairól, milyen autóval és milyen időpontokban viszi a gyerekeket iskolába.

Az ismeretlen telefonálónak állítólag tudomása van egy olyan tárgyalásról, amelyen egy Magyarországgal határos ország állampolgárai cserélték ki egymás között a miniszterelnök feleségére vonatkozó, információnk szerint a valóságnak megfelelő, adatokat.

{{keretes_cim}}

Szlovákiában is különleges védelem illeti meg az ország legfelsőbb vezetőit. A védelem azonban nem olyan szigorú, mint a szomszédos államokban, a szlovákiai politikusok viszonylag szabadon mozoghatnak - jelentette az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Nagy-Britanniában hivatalból kijár a királyi családnak és a vezető politikusoknak a rendőri védelem. A kormányfő és a kabinettagok állandóan kísérettel járnak-kelnek. Ha nyaralás közben Blairék úszkálnak a tengerben, a parton feltűnés nélkül napozik egy rájuk vigyázó fiatalember. Õrszázad felállítására azért volt szükség, mert az angol rendőrnek, amikor közönséges szolgálatot lát el, nincs lőfegyvere, tehát olyan gárdát kellett létrehozni, amelynek a tagjai különleges kiképzésben részesülnek és szükség esetén minden helyzetben bánni tudnak a revolverrel. A kabinettagok dönthetnek afelől, hogy kérik-e személyes védelmüket vagy sem - tudósított az InfoRádió londoni tudósítója.



KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió londoni tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Garamvölgyi László, az Országos Rendõr-fõkapitányság szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Batiz András kormányszóvivõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az InfoRádió pozsonyi tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást