Orvosi túlmunka - az új kormányra marad a megoldás

Infostart
2006. február 23. 15:29
Az InfoRádió úgy tudja ebben a kormányzati ciklusban nem születik érdemi döntés az orvosi ügyeleti díjak szabályozásáról. Holott már három jogerős ítélet született a kérdésében.

Legutóbb a Heves Megyei Munkaügyi Bíróság mondta ki azt, amit a Magyar Orvosi Kamara már régóta állít: a teljes ügyeletben töltött idő munkaidőnek számít.

Elsőként tavaly szeptemberben, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Bíróság mondta ki, hogy az ügyelet teljes egészében munkaidőnek számít. A pert a szolnoki Hetényi Gyula Kórház munkatársai kezdeményezték, hogy Magyarországon az európai uniós gyakorlattal ellentétesen a 16 órából csak 4, vagy 8 órát ismertek el.
Később Zalában, majd egy hónapja Heves megyében is hasonló döntést hozott a bíróság. A döntés alapját egy uniós direktíva adta, amelynek ellentmond a magyar szabályozás.

Erre hivatkozott az európai bíróság is, amikor spanyol és német orvosoknak adott igazgat hasonló ügyekben.

Több vidéki városban is perelnek

Magyarországon az elmúlt időszakban Székesfehérváron, Szombathelyen és Szekszárdon indítottak hasonló eljárást.

A Magyar Orvosi Kamara szerint az intézmények összesen 40 milliárd forinttal tartoznak a magyar orvosoknak.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy az egészségügyi tárca ebben a kormányzati ciklusban már nem rendezi a kérdést. Pedig Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábban azt mondta: február végéig hozzák összhangba a magyar szabályozást az uniós irányelvvel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást