Biztonságban a "vadplakátolók"

Infostart
2006. február 23. 09:52
Budapesten 30 ezer forinttal büntethető az illegális plakátragasztás. Ennek ellenére a hirdetések kihelyezőinek nem kell túlságosan aggódniuk, a közterületi felügyelők 100 esetben tettek fejlelentést.

Az illegális plakátragasztás elleni rendeletet még 2004-ben fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Az utcák azonban azóta is ugyanúgy néznek ki, a hirdetéseket bárki büntetlenül ragaszthatja az épületek falára, vagy a villanyoszlopokra.

A szabályozás szerint a plakátokat a közterület, vagy az ott lévő műtárgy tulajdonosának kell eltávolítania, a büntetést pedig a közterület-fenntartók szabhatják ki.

Endrédy István, a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának elnöke az InfoRádióban azt mondta: a város vezetése szemet huny afölött, hogy az illegális plakátok nagy része saját kulturális intézményeit reklámozza.

A kulturális főpolgármester-helyettes viszont azt mondja: legfeljebb a Petőfi Csarnok rendezvényeit reklámozhatják illegális plakátokon a főváros intézményei közül. Onnan is csupán azokat, amelyekhez külön bérlik az előadók az ingatlant.

Schiffer János cáfolta, hogy a főváros tulajdonában lévő kulturális intézmények, például a színházak, vagy a könyvtárak is élnének ezzel az eszközzel.

Janocsek Ferenc a Fővárosi Közterület-felügyelet sajtószóvivője elmondta, több mint 1600 esetben történt bírságolás és csaknem 100 esetben tett feljelentést a felügyelet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schiffer János fõpolgármester-helyettes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Endrédy István, a fõvárosi városképvédelmi bizottság elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást