Matrózzá fokozták le Bácskai tábornokot

Infostart
2006. február 22. 14:54
Egy év, három évre felfüggesztett, börtönbüntetésre ítélte a katonai bíróság Bácskai Jánost, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjét a K and H üggyel összefüggésben. Az ítélet nem jogerős.

Hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt indult eljárás a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ egykori vezetője ellen.

Bácskai Jánosra az ügyész vádbeszédében felfüggesztett szabadságvesztést kért. Mellékbüntetésként Bácskai János lefokozását is kérte.

A K and H ügy

A maffiaellenes központ egykori vezetője ellen a K and H üggyel összefüggésben indult eljárás. Az ügyészség szerint a tábornok hivatalos személyként eljárva szándékosan segítséget nyújtott a K and H Equities egykori üzletkötőjének, Kulcsár Attilának, akit ma már milliárdos sikkasztással vádolnak.

Bácskai János ügyvédje védence felmentését kérte a bíróságtól. A tábornok az utolsó szó jogán tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Az elsőfokú ítélet

Bácskai János bűnösségét korábban az elsőfokú, Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa is kimondta, és lefokozta matrózzá a tábornokot. Az ítélet ellen azonban Bácskai János fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly novemberben megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítette az elsőfokú ítéletet, és új eljárást rendelt el.

Most a Csongrád megyei bíróság bűnösnek ítélte a maffiaellenes központ egykori vezetőjét, ezért egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság ezen kívül döntött Bácskai János lefokozásáról is. A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette: a tábornok elhallgatta, hogy Kulcsár Attila arról tájékozatta őt, hogy a brókercégnél illegális tranzakciókat hajtottak végre, és sikkasztás is történt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást