Bizonyítás ellenőrzött robbantással

Infostart
2006. február 22. 15:50
Minden engedélyt megkaptak a Pyro-Technic Kft. vezetői ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt elvégezhessenek egy kísérleti robbantást, amelytől választ remélnek arra, mi robbant fel másfél éve a törökbálinti petárdaraktárukban - értesült a Független Hírügynökség.

A nyomozók állítása szerint fekete lőpor, a cégvezetők szerint pedig TNT okozta a három emberéletet követelő detonációt.

A szükséges engedélyeket a bányafelügyelőségtől, valamint a rendőrségtől már megkapták.

A cég vezetője közölte: csupán arra várnak, hogy az ügyben nyomozó Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól pontos adatokat kapjanak arról, mennyi, milyen minőségű és milyen formában tárolt fekete lőpor robbant fel a hatóság szerint.

Tóth Ferenc hozzátette: erre azért van szükség, hogy megfelelően tudják modellezni a korábbi robbanást.

A tervek szerint egy Kőszeg melletti bányaterületen - ahol ugyanolyan dolomitos a talaj, mint Törökbálinton - robbantanának. A kétféle anyag detonációját ugyanolyan betontalapzaton indítanák be, mint a megsemmisült raktárukban is volt, majd a végén összehasonlítanák az eredményeket. A törökbálinti raktár betonjában egy négy méter átmérőjű kráter maradt.

Bár a PMRFK nemrég lezárt nyomozása azt derítette ki, hogy szabálytalan gyártás közben fekete lőpor robbant fel, több - a Pyro-Technic által felkért - szakértő is egybehangzóan állítja, hogy más robbanóanyagról van szó. Ha valóban TNT robbant, akkor az a cég szerint igazolná, hogy merénylet történt, ez az anyag ugyanis csak akkor robbanhat fel, ha szándékosan beindítják a detonációs folyamatot.

A Pyro-Technic Kft. törökbálinti raktárában 2004 augusztusában történt nagy erejű robbanás, amelyben három dolgozó meghalt. A rendőrség a nyomozást befejezte és vádemelési javaslattal átadták az ügyet az ügyészségnek.

A cég három vezetőjét több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, valamint robbanóanyaggal való visszaéléssel, egy negyedik vezetőt szintén robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítják.