Rekordösszegű kártérítést kér a Papa

Infostart
2006. február 21. 12:10
Huszonhárom millió forintra perli a magyar államot Sándor István. A Papa néven ismertté vált egykori fedett nyomozó azután indított eljárást az állam ellen, mert a Legfelsőbb Bíróság tavaly bűncselekmény hiányában felmentette a vádak alól. A törvény lehetőséget ad arra, hogy az előzetes letartóztatásban töltött idő miatt az érintett kártalanítást kérjen.

A kártérítést általában kifizetik, ekkora összegre azonban még nem volt példa Magyarországon - ismerte el az InfoRádiónak a Papa ügyvédje.

Hegedűs László elmondta: 20 millió forint nem vagyoni, és 3 millió forint tényleges kár érte a nyugállományú rendőrtisztet az előzetes letartóztatásban töltött hónapok miatt.

Azt szakértők állapítják meg bizonyítási eljárás keretében, hogy mennyire sérült az egykori nyomozó testi és lelki egészsége.

Hegedűs László azt mondta: 10 millió forintos kártérítésről már hallott.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) december 6-án bűncselekmény hiányában az összes vád alól felmentette a Papa néven ismert tisztet.

Az LB ezzel megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, mivel több ponton is szabálysértőnek találta a másodfokú döntést.

Az ORFK Központi Bűnüldözési Igazgatóságának volt magas rangú tisztjét azzal vádolták, hogy 1997-ben egy, az Energol-ügyben később megvádolt vállalkozóhoz kapcsolódó bűnügyben konstruált rendőri intézkedést hajtott végre, majd arról valótlan tartalmú jelentést készített.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást