Hivatalos eredmény: Magyarországon a H5N1

Infostart
2006. február 21. 09:52
A hivatalos brit vizsgálatok megerősítették, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1-es vírusa fertőzte meg azt a három hattyút, amelynek tetemét a múlt héten találták meg Magyarországon. Ezt Batiz András kormányszóvivő tudatta közleményben.

A kormányszóvivő közölte: újabb óvintézkedésekre nincs szükség.

"A kormány és a szakhatóságok eddig is úgy jártak el, hogy (...) garantálni lehessen a lakosság biztonságát, és meg lehessen akadályozni a betegség átterjedését a háziszárnyasokra" - olvasható a közleményben.

Batiz András hozzáteszi: négy újabb, bütykös hattyúk teteméből vett mintát küldtek ki vizsgálatra a magyar szakhatóságok az angliai laboratóriumba: kettőt hétfőn, kettőt pedig ma.

Az már a korábbi, magyarországi laborvizsgálatok alapján kiderült, hogy a múlt héten Nagybaracska és Csátalja térségében talált hattyú-tetemekben a madárinfluenza H5-ös vírustörzse mutatható ki.

A kormány már ennek alapján elrendelte, hogy a szakmai hatóságok a munkájuk során járjanak el úgy, mintha bebizonyosodott volna a H5N1-es vírustörzs megjelenése - írta a kormányszóvivő.

Batiz András hozzátette: a madárinfluenza továbbra is állatbetegség Magyarországon, amely sem az embereket, sem a háziszárnyasokat nem veszélyezteti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást