Giró-Szász: az SZDSZ érdeke az alacsony részvétel

Infostart
2006. február 21. 14:56
Az SZDSZ-nek érdeke, hogy a választási részvétel ne döntsön rekordokat, mert csak ebben az esetben juthat be a parlamentbe - mondta Giró-Szász András politológus az InfoRádióban.

A Századvég Alapítvány igazgatója kijelentette: mind a 2002-es parlamenti választás, mind a 2004-es európai parlamenti választás azt mutatta, hogy 200 és 300 ezer között van az SZDSZ stabil szavazói bázisa.

Ezért a párt parlamentbe való bejutása csak abban az esetben valószínűsíthető, ha a választási részvétel 63-65 százalék alatt marad - hangsúlyozta a politológus.

Valami ellen szavaznak?

A nagy pártokról Giró-Szász András azt mondta: mindkettőre igaz, hogy ha mozgósítani tudja a 2002-es szavazóbázisát, akkor képes lehet megnyerni a választásokat.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt az MSZP a saját szimpátiabázisán kívül képes volt elvinni az urnákhoz több százezer protest-hangulatú embert, akik az akkori kormány ellen szavaztak.

Ha ezeket a szavazókat a szocialisták most is meg tudják szólítani, akár úgy, hogy visszamutatnak 2002 előttre, vagy más módon felkeltik a Fidesszel szembeni protest-hangulatot, akkor nagy esélyt teremtenek arra, hogy kormányon maradjanak - hangsúlyozta a politológus.

Budapest döntő lehet

Giró-Szász András kitért arra: Budapest meghatározó szerepet játszhat a választásokon, ezért a két nagy párt rástartolt a fővárosra, amely egyébként az SZDSZ legfőbb szavazóbázisa.

A Századvég igazgatója szerint a Fidesz aktív budapesti fellépésével arra is törekszik, hogy megakadályozza az SZDSZ parlamentbe való bejutását, míg az MSZP a liberális párt gyengítésével annak koalíciós "zsarolási potenciálját" gyengítené.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Giró-Szász András a részvételi arány hatásairól
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást