Budapest dönthet a következő kormányról

Infostart
2006. február 21. 20:26
A felmérések azt mutatják, hogy a Fidesz jobb kampánystartot vett, mint az MSZP, jobban aktivizálta saját szavazótáborát - mondta el Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke. Az InfoRádiónak nyilatkozó politológusok egyetértettek abban: az alacsony részvétel a kis pártoknak kedvezhet, de az MDF és az SZDSZ sorsa inkább budapesti szereplésükön múlik.
Előny a Fidesznél

Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere közölte: a legutóbbi Századvég-felmérés szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz 3 százalékponttal vezet a szocialisták előtt. A biztos pártválasztóknál ez az előny már 7 százalékpontos - mondta a politológus.

Stumpf István hozzátette: a választást valószínűleg inkább az dönti el, hogy mennyire sikerül a pártoknak mozgósítaniuk saját bázisukat, nem pedig a bizonytalanok meggyőzése.

Saját bázis alatt tág értelemben a 2002-es szavazókat kell érteni, ez mindkét nagy pártnál 2,3 milliónyi embert jelent - mondta Stumpf István.

A politológus hozzáfűzte: úgy tűnik, hogy a Fidesz több régi szavazóját tudja ismét az urnák elé vinni, és az elbizonytalanodott támogatói közül is egyre többet tud visszacsábítani.

MSZP-SZDSZ konfliktus?

Török Gábor politológus szerint nem egyértelmű, hogy az SZDSZ-nek vagy az MDF-nek kedvezne, ha kevesen mennének el szavazni.

A Népszabadság elemzése szerint taktikai konfliktus alakult ki az MSZP és az SZDSZ között, mert míg a szocialistáknak a bizonytalanok mozgósítása a célja, addig a liberálisok inkább abban érdekeltek, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni.

Török Gábor elmondta: vannak taktikai ellentétek a koalíciós pártok között, de a választási részvétel nem tartozik ezek közé. Azt ugyanis szerinte nem lehet száz százalékos biztonsággal kimondani, hogy az SZDSZ-nek jót tenne az alacsony részvétel.

Ez igaz lehet egy olyan jól szervezett, radikális pártra, mint a MIÉP, a Jobbik, vagy a Munkáspárt. Ezeknek fegyelmezett szavazótáboruk van, amelyek elmennek voksolni, de rajtuk kívül plusz szavazatokra nem nagyon számíthatnak - tette hozzá Török Gábor.

Valami ellen szavaznak?

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádióban kijelentette: mind a 2002-es parlamenti választás, mind a 2004-es európai parlamenti választás azt mutatta, hogy 200 és 300 ezer között van az SZDSZ stabil szavazói bázisa, ezért a párt parlamentbe való bejutása csak abban az esetben valószínűsíthető, ha a választási részvétel 63-65 százalék alatt marad.

A nagy pártokról Giró-Szász András azt mondta: mindkettőre igaz, hogy ha mozgósítani tudja a 2002-es szavazóbázisát, akkor képes lehet megnyerni a választásokat.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt az MSZP a saját szimpátiabázisán kívül képes volt elvinni az urnákhoz több százezer protest-hangulatú embert, akik az akkori kormány ellen szavaztak.

Ha ezeket a szavazókat a szocialisták most is meg tudják szólítani, akár úgy, hogy visszamutatnak 2002 előttre, vagy más módon felkeltik a Fidesszel szembeni protest-hangulatot, akkor nagy esélyt teremtenek arra, hogy kormányon maradjanak - hangsúlyozta a politológus.

Budapest dönthet

Török Gábor szerint az SZDSZ és az MDF szempontjából a választási részvételnél fontosabb lehet a főváros. A szabad demokraták az elmúlt választásokon a voksaik csaknem egyharmadát itt kapták, ezért számukra létfontosságú, hogy elérik-e a 10 százalékot Budapesten - mondta a politológus.

Stumpf István kijelentette: az eredmények azt mutatják, hogy az MSZP és a Fidesz támogatottsága közeledik Budapesten. A szocialisták támogatottsága csak az SZDSZ kárára nőhet - tette hozzá.

A Századvég elnöke közölte: a budapesti megkérdezettek körében 31 százalék az MSZP-t, 25 százalék a Fideszt támogatja; ez nem akkora előny, mint amekkorát általában mérni szoktak.

Úgy tűnik, az MSZP meg akarja szerezni a liberális szavazókat. Mintha az MSZP hozott volna egy stratégiai döntést: Budapestet és a főpolgármesteri pozíciót meg kell szerezni - vélekedett a Századvég vezetője.

Hozzátette: a két koalíciós párt fővárosi konfliktusából a Fidesz még nem tudott profitálni.

Giró-Szász András kitért arra: Budapest meghatározó szerepet játszhat a választásokon, ezért a két nagy párt rástartolt a fővárosra, amely egyébként az SZDSZ legfőbb szavazóbázisa.

A Századvég igazgatója szerint a Fidesz aktív budapesti fellépésével arra is törekszik, hogy megakadályozza az SZDSZ parlamentbe való bejutását, míg az MSZP a liberális párt gyengítésével annak koalíciós "zsarolási potenciálját" gyengítené.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Stumpf István a választók mozgósításáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Stumpf István Budapest szerepérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Török Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Giró-Szász András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást