Húsz millióra büntették Debrecent

InfoRádió / MTI
2006. február 19. 12:38
Húsz millió forint bírságot szabott ki a debreceni önkormányzatra és annak két cégére a közbeszerzési döntőbizottság, mert a sportuszodát közbeszerzés nélkül kezdték építeni.

A közbeszerzési döntőbizottság húsz millió forintra büntette a debreceni önkormányzatot és két vállalatát a városi sportuszoda jogilag szabálytalan építése miatt. A döntés szerint ugyanakkor a munkálatokat folytathatják, a bírság kiszabásán túl más nem szerepel a határozatban.

Az ügy hátterében az áll, hogy mivel közbeszerzéssel csak 2007-ben készülhetne el a debreceni uszoda, múlt év májusában a városi közgyűlés úgy döntött, hogy a város cége, a Debreceni Vagyonkezelő Rt. alapít egy projekt céget a beruházás lebonyolítására.

Több lapban megjelent felhívásukra egy társaság jelentkezett két ajánlattal, ezek közül egyiket végül elfogadták és megbízták a céget. Debrecenben ebben az évben lesz az úszó EB.

Az önkormányzat másként látja

Kósa Lajos debreceni polgármester szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság tévesen értelmezte a vonatkozó törvényt, így a határozat ellen az önkormányzat keresettel élt.

A polgármester közölte: a Debreceni vagyonkezelő Rt. által létrehozott projektcég országos, nyílt pályázaton választotta ki a kivitelezőt, ahol is a legkedvezőbb ajánlat nyert.

Kósa Lajos hozzátette: lehetőség volt alternatív, eltérő műszaki tartalmú ajánlatok beadására is, így szerinte a pályázat minden szempontból törvényes, eredményes és hatékony volt.