Drága a telefonálás, és még le is hallgatják

Infostart
2006. február 17. 03:55
Több panasz is érkezett az elmúlt időben a Magyar Helsinki Bizottsághoz a börtönökben működő új vonalkódos telefonkártya miatt - közölte a szervezet vezetője az InfoRádióban. Az elítéltek azt kifogásolják, hogy drágábban telefonálhatnak, mint a civil életben.

Az InfoRádió 112 című bűnügyi műsora és az inforadio.hu a napokban számolt be arról, hogy a váci börtönben kiépített új informatikai rendszer lehetővé teszi, az őrök bármikor bele tudjanak hallgatni az elítéltek telefonbeszélgetéseibe, és ha kell, azt bármikor megszakíthatják.

Az elítéltek panaszaival kapcsolatban a Magyar Helsinki Bizottság vezetője az InfoRádióban elmondta: a beszélgetések lehallgatását és esetleges megszakítását nem kifogásolják a rabok, ezekre a jogszabályok egyébként is lehetőséget adnak.

Az elítéltek arra panaszkodnak, hogy a telefonálásukban nem érvényesülnek azok a kedvezmények, amelyek a civil életben elérhetők - hangsúlyozta Kőszeg Ferenc.

A jogvédő közölte: a rabok korábban arra is panaszkodtak, hogy az új rendszerre való átállás során volt olyan időszak, amikor a régi eszközöket már nem, az újakat pedig még nem tudták használni. Ez a probléma azóta megoldódott - tette hozzá.

Kőszeg Ferenc szerint a magas tarifák méltatlanok, hiszen az elítélteknek amúgy is kevés pénzük van.

A büntetés-végrehajtási intézetekben lévő kantinok is drágábbak, mint a civil élelmiszerboltok - tette hozzá a Magyar Helsinki Bizottság vezetője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a vonalkódos telefonrendszerrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kõszegi Ferenc az elitéltek panaszairól
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást