Kinek jó, ha sózzák az utakat?

Infostart
2006. február 16. 09:31
Büntetné az utak sózását Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes tagja. A képviselő szerint a sózás extraprofitot hoz a beszállítóknak. A fővárosi illetékes bizottság vezetője ezt cáfolta, és azt mondta: Magyarországon gyakran nem használható más.

Illés Zoltán az InfoRádióban azt mondta: mínusz 5 fokig más anyaggal is teljesen biztonságosan megoldható a síkosság-mentesítés. Sok helyen homokot, kavicsot, vagy őrölt salakot használnak.

Léteznek viszont olyan vegyi anyagok is, amelyek mínusz 20 fokig használhatók, és nem teszik tönkre az utakat, az autókat és az emberek cipőjét.


Kik a beszállítók?

Illés Zoltán a legkisebb mennyiségben is elfogadhatatlannak tartja a só használatát, ezért felszólítja a fővárosi közterület-fenntartókat, hozzák nyilvánosságra a beszállító cégek nevét, és a velük megkötött szerződéseket. Mivel ez az eljárás igen káros, ezért Illés Zoltán azt feltételezi, hogy az üzlet számukra lehet igen előnyös.

A politikus a szabálysértési törvényben a cégeknek és a magánszemélyeknek is megtiltaná, hogy sózzák a közterületeket.

Politikai támadás?

Bánsági György, a Fővárosi Közgyűlés környezetvédelmi bizottságának szocialista elnöke politikai támadásnak minősítette a felvetést, és cáfolta, hogy bárkinek is extraprofitja származna a sózásból. Mint mondta, a többi anyag drágább, mint a só.

A politikus az InfoRádióban azt mondta: több helyen már most is alternatív csúszásgátló anyagot, például kalcium-kloridot használnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sózás Bécsben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Illés Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bánsági György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást