Gyurcsány túlpöröghet

Infostart
2006. február 16. 11:12
A magyar választópolgárok komolyabb arcot várnak a miniszterelnöktől - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő, utalva Gyurcsány Ferenc internetes naplójára és a világhálón keringő videofelvételre, amelyen a kormányfő a dolgozószobájában táncol.

Fűrész Gábor szerint nem biztos, hogy Magyarországon is hatásos a bulvárközpontú kampánystratégia.

A szakértő szerint teljesen tudatosan építették be a kampányba a felvételt, jelenleg ugyanis kevés olyan dolog van, ami a politikai kommunikációban véletlen.

Ez a fajta imázsépítés Bill Clintonnál bevált, aki az Egyesült Államok elnökeként kezdett bulvárpolitizálásba.

Koncepció

Fűrész Gábor azt mondta: a népszerűsítés ezen fajtája zajlik most Magyarországon. Mindez egy végiggondolt folyamat része. A szakértő szerint nem véletlen az sem, hogy egy kereskedelmi televízió korábbi műsorvezetője tölti most be a kormányszóvivői posztot.

Bár a felvétel a világhálón terjed, nem csak az internetezőket akarták megszólítani vele.

Fűrész Gábor úgy látja: nem biztos, hogy a stratégia telitalálat, a videó nyilvánosságra hozatala nem teljesen átgondolt. A miniszterelnökkel szembeni elvárások ugyanis nem olyanok Magyarországon, mint az Egyesült Államokban.

Parlamentben táncoló

A magyar választók valószínűleg szívesebben látnak egy komolyabb kormányfőt, nem egy irodában táncolót. Ha a felvétel egy magánrendezvényen készült volna, akkor egy emberibb arcát mutatta volna Gyurcsány Ferenc, de a Parlamentben táncoló kormányfő nem feltétlenül pozitív reakciókat vált ki az emberekből - véli a szakértő.

A felvételen először Hugh Grant látható, amint táncra perdül az Igazából szerelem című film egyik jelenetében. A kép azonban átvált Gyurcsány Ferencre, ő táncolja el a filmbeli táncot. Batiz András kormányszóvivő korábban azt mondta: a felvételt az esküvőjére kapta Gyurcsány Ferenctől.

Nem az értelmiség meggyőzése a pártok célja

Tamás Pál szociológus szerint az értelmiség jó részének már az elmúlt 15 évben kialakult a politikai meggyőződése. Mivel a biztos szavazók körébe tartoznak, a pártok ezért a mostani kampányban már nem hozzájuk szólnak.

Ezeknek a csoportoknak a "karbantartását" az ellenfél végzi - mondta az InfoRádióban Tamás Pál. A biztos pártválasztók sokkal érzékenyebbek a másik politikai erő vezetőinek számukra felháborító kijelentéseire, mint az általuk támogatott politikusok hívószavára.

Tamás Pál elmondta azt is: a középosztálynak azoknak a tagjai, akik nem mennek el szavazni, úgy érzik, hogy a politika nem róluk szól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tamás Pál szociológus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást