Március előtt ne kapja el a madárinfluenzát!

Infostart
2006. február 15. 12:10
Márciusban törzskönyvezhetik a madárinfluenza ellen kifejlesztett magyar vakcinát. Ezt akkor sem lehet gyorsítani, ha Magyarországon is megjelenne a betegség - tájékoztatta az InfoRádiót az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szóvivője.

Ritoók Emese elmondta: jelenleg az oltás után levett vérminták vizsgálata folyik, a márciusra várható törzskönyvezés előtt semmiképpen nem lehet szó a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse ellen kifejlesztett gyógyszer gyártásáról.

Közben tizenegy elhullott hattyút találtak az esztergomi kis-dunai jégtáblákon. A város sajtóreferense közölte: a tetemeket virológiai vizsgálatra az országos állategészségügyi intézetbe szállították, eredmény 7-10 nap múlva várható.

Az ÁNTSZ szóvivője hangsúlyozta: a környező országokban nyilvánosságra került esetek kivétel nélkül állategészségügyi problémát jelentenek, ember még nem betegedett meg.

A világ más részein megjelenő emberi megbetegedéseket a fertőzött állatok és az emberek közötti rendkívül szoros érintkezés okozta - tette hozzá a szóvivő.

Az InfoRádió kérdésére Ritoók Emese azt mondta: a madarak új vakcinával való beoltása nincs napirenden, tudomása szerint ez európai uniós szabályok miatt ez nem is lehetséges.

Az ÁNTSZ ugyanakkor felajánlotta madártartóknak, hogy ingyenesen rendelkezésükre bocsátják az emberi influenza elleni oltást.

Ennek célja, hogy csökkentsük a H5N1-es vírustörzse az emberi influenza vírusa kereszteződésének esélyét, ugyanakkor kevesen érdeklődtek az ajánlat iránt - tette hozzá a szóvivő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást