Felosztották a fővárosi milliárdokat

Infostart
2006. február 14. 20:44
Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a fővárosi önkormányzat és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló rendeletet. A felosztott 177,5 milliárd forintból mintegy 86 milliárdot a főváros, a többit a 23 kerület kapta.

A forrásmegosztás a korábbi években rendszeresen nagy vitát kavart; idén ez elmaradt, mivel már törvény szabályozza a kérdést. A megosztással a főváros 48 százalékot, a kerületek 52 százalékot kaptak.

A bevételek legnagyobb része az iparűzési adóból (154 milliárd forint) származik; a személyi jövedelemadó helyben maradó része 18 milliárd forint, az idegenforgalmi adóból 1 milliárd forint folyik be.

A tavalyihoz képest a főváros mintegy 1,9 milliárd forinttal, a kerületek 208 millió forinttal jutottak több pénzhez.

A kerületek közül a legkevesebbet, valamivel több mint egymilliárd forintot az V. kerület, a legtöbbet, 6,3 milliárdot a III. kerület kapott.

Több kerület, így a VII., a IX., a X. és a XXI. is több mint 300 millió forinttal kapott kevesebbet az előző évinél.

A főváros által készített javaslatot nyolc kerület, köztük a IV., a VII. és a XV. nem fogadta el, a XVIII. kerület álláspontját pedig nem tartalmazta az előterjesztés.

A javaslatot Ferencváros szempontjából rendkívüli hátrányosnak minősítette a városrész szabaddemokrata polgármestere, aki jelezte: az előterjesztés elfogadása esetén soron kívüli vizsgálatot kért az Állami Számvevőszéktől.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást