Fidesz: pirosvirag volt az MSZP oldalának jelszava

Infostart
2006. február 13. 18:44
Az MSZP elnöke szerint a Fidesz egyik szerveréről hatoltak be a szocialisták választási anyagait tároló számítógépbe február 3-án. A nagyobbik ellenzéki párt azt közölte, hogy szabályszerűen, felhasználónévvel és jelszóval léptek be a honlapra. Az MSZP adatainak tárhelyet biztosító cég feljelentést tett a rendőrségen.

Az MSZP elnöke közölte: alapos okuk van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba és vittek el onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait.

Hiller István szerint a Relatív Kft. számítógépes szervere pontosan rögzítette a külső behatolást, amiből kiderült, hogy a behatolás a 212.108.197.155 ip-számú szerverről történt, ami a server.fidesz.hu.

Az MSZP elnöke kifejtette: noha múlt hét szombaton értesült az esetről, azért csak most tájékoztatta a sajtót róla, mert azt kérte a kft.-től: alaposan vizsgálják ki az ügyet.

Hiller István olyan súlyosnak tartja az esetet, amely a választás egészét befolyásolhatja.

"Roppant titkos jelszó: pirosvirag"

A Fidesz internetes szerkesztősége közölte: nyilvános fórumokon napokon keresztül szerepelt az az információ, hogy a brain.relativ.hu honlapon megtalálhatók az MSZP nyilvánosságnak szánt kampányanyagai.

A fórumokon az is megjelent, hogy a honlapra való belépéshez szükséges "roppant titkos név az mszp, a roppant titkos jelszó pedig a pirosvirag" - írta az ellenzéki párt.

A közlemény szerint az interneten mindenki által elérhető névvel és jelszóval a Fidesz honlapjának szerkesztősége is megnézte, mi található a honlapon.

"Hiller István szerint mindennek beláthatatlanok a következményei. A látottak alapján vitatkoznunk kell az MSZP elnökével. A honlapon ugyanis - miként a többi érdeklődő - mi is hilleres öngyújtók, hilleres autóillatosítók, Hiller haveres autómatricák, valamint magának Hiller Istvánnak a fényképeit találtuk" - írták.

Feljelentés és nyomozás

Feljelentést tett a rendőrségen az MSZP adatainak tárhelyet biztosító cég.

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint már a jogosulatlan belépést is büntethetik börtönnel a bíróságok.

Simon Éva, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének jogásza közölte: alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztést, közmunkát, vagy pénzbüntetést szabhatnak ki a hackerekre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefogalaló a letöltésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást