Vannak, akik Európa félelméből húznak hasznot

Infostart
2006. február 12. 15:30
Európa nem állt ki Dánia mellett a Mohamed-karikatúrák miatt kirobbant botrányban, és az a határozottság is hiányzik, ami egy ilyen ügy kezeléséhez kell - mondta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem stratégiai és védelmi kutatóközpontjának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ennek egyik oka az, hogy vannak olyan országok, amelyekben a muzulmán kisebbség helyzete elég problematikus, ilyen például Franciaország és Nagy-Britannia - közölte Tálas Péter.

A szakértő szerint a londoni merényletek óta az a kérdés foglalkoztatja a brit társadalmat, hogy miként lehet öngyilkos merénylő egy olyan emberből, akit a szigetország - szocializációs intézményrendszerén keresztül - megpróbált integrálni.

Európa nagyon szívesen gondol a globalizáció okozta és a muzulmán társadalmakban jelentkező problémákra úgy, hogy azok a kontinensen kívüliek - tette hozzá.

Tálas Péter ezzel szemben úgy látja, hogy a globalizáció problémái a párizsi és a londoni külvárosokban, vagyis a "mi társadalmunkban" is megjelentek.

Ennek valóban óvatosságra kell intenie az európai politikusokat, de ugyanakkor kimondható: Európa nem kellően határozott - tette hozzá.

A szakértő úgy vélekedett: vannak olyan politikai erők a világban, amelyeknek hasznot hoz az, hogy Európa "egy picit megijedt".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást